Virginia Wing / Xam Duo – Tomorrow’s Gift
Door op 22 januari 2018

Band: Virginia Wing / Xam Duo
Album_title: Tomorrow's Gift
Genre: alternative, electronic
Label: Fire Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3735008
Tomorrow's Gift Virginia Wing / Xam Duo
3.5
3.5

Virginia Wing, dat in 2016 nog opvallend voor de dag kwam met de uitdagende experimentele electro/indiepop van Forward Constant Motion, werkte vorig jaar twee dagen intensief samen met het electro/jazz-koppel Xam Duo. Het resultaat van deze samenwerking is een album van ruim drie kwartier dat een intens en meditatief karakter heeft.

Net als zijn voorganger is Tomorrow’s Gift een wat verwarrende maar tevens interessante plaat. Het is bepaald niet alledaags om je album te openen met een track van over de twintig minuten. Een nummer dat vol buitenaardse sferen en onduidelijke vocalen zit. Gaandeweg komen saxofoon en wat vaag gehijg voorbij en klinkt dit Birch Polygon meer en meer spiritueel.

Ook verder op de plaat heersen meditatieve sferen. Namen als Jon Hassell en Alice Coltrane schieten te binnen, al bereikt deze gelegenheidssamenwerking dat niveau niet altijd. Daarom zijn de techno/ambient-pop van Yesterday’s Guest en vooral het fijne Good Roads Fair Weather zo welkom. Zij voorkomen dat dit album wat verzandt. Laatstgenoemde laat horen hoe effectief je saxofoon kunt inzetten in technoïde sferen. ‘Finally free’, zingt Alice Merida Richards. Inderdaad.

Zachte, machinale percussie en saxofoon maken van Person To Person een interessante track. Afsluiter A Tunnel is vergelijkbaar maar draait weer meer om spoken word en declamatie. De vocalen blijven op het grootste deel van Tomorrow’s Gift overigens vrij vaag. Ze worden bijna als een instrument, een extra muzikale laag ingezet. Het zorgt, samen met de saxofoonpartijen en de prikkelende loops, beats en backdrops voor een indringende luisterervaring. Virginia Wing laat wederom een bijzondere indruk achter.

Tracklisting Tomorrow’s Gift:

  1. Birch Polygon
  2. Yesterday’s Guest
  3. Look Again
  4. Melon Pan
  5. Good Roads Fair Weather
  6. Person To Person
  7. A Tunnel

Written in Music Nieuwsbrief