Videopremiere KAVKASIA, het nieuwe album van Minco Eggersman
Door op 21 februari 2017

Minco Eggersman verrast met nieuw solowerk: KAVKASIA, een soundtrack voor Georgië, die gepaard gaat met beelden van de documentaire Until The Quiet Comes van de Nederlandse documentairemaker Yaron Cohen. Het album verschijnt eind april.

KAVKASIA is geboren uit een reis die Eggersman met zijn vrouw en neef ondernam in Georgië (KAVKASIA is Georgisch voor Kaukasus). Op uitnodiging van zijn neef trokken ze het gebergte rond de Kazbek in en zoals vaker was het deze ervaring die de bron werd van nieuwe muziek. KAVKASIA onderzoekt de zoektocht naar schoonheid, standvastigheid en rust, die Minco diep in de bergen van de Kaukasus bracht. Het ruwe, gebroken en weidse landschap, waarin elk geluid en elke indruk doordringt tot je poriën en niets je meer herinnert aan de menselijke maat, brachten hem een mengeling van nederigheid en troost.

Minco EggersmanZoals Minco het zelf omschrijft: Vanuit de bergen kijk je neer op Tbilisi in het dal beneden: een Babel waarin talen, culturen en politieke belangen schreeuwen om aandacht (Tbilisi Calls). Kijk je omhoog, dan ontmoet je drie monniken die een dag moeten lopen voor een brood. Je proeft de orthodoxie, de dreiging van buurlanden rondom, en het standvastige verlangen van de Georgiërs naar schoonheid. Stilte eert de gevallenen (Home of the Brave), en tegelijk is de hoop nooit ver weg (Mount Ararat, de berg waar Noachs boot ooit strandde).

Voor dit project werkte Minco opnieuw samen met gastmuzikanten van over de hele wereld. De sfeervolle cello’s zijn van Svante Henryson (bekend van Elvis Costello, en Ryan Adams), en Jonas Nyström verzorgde de intense orgel-opnames in een van de mooiste kerken van Noord-Zweden. De fantastische baspartijen zijn van de Noor Audun Erlien (bekend van vele ECM-albums). De vocalen op Melisma & Gurian en Deda Ena, in twee streektalen, zijn van Buba van het Iberi Choir. Naast Oene van Geel op viool, zijn de strijkers opgenomen in Skopje (Macedonisch symfonieorkest), en Paul van der Feen speelt de sax.

De soundtrack voor Georgië werd compleet door het contact met regisseur Yaron Cohen, die bekend is van de prachtige documentaire Until the Quiet Comes, welke zich ook in de bergen van Georgië afspeelt. Voor de nummers Hidden in Clouds en The Other Side of Dawn leverde hij de prachtige beelden voor de video’s.