Vette hiphop en sterke singer-songwriters op Noorderslag
Door op 16 januari 2012

Gig_title: Noorderslag
Loc_city: Groningen
Loc_country: Nederland

Watskeburt? Dat vroegen sommige mensen zich wellicht af toen hiphopformatie De Jeugd van Tegenwoordig de Popprijs 2011 kreeg uitgereikt tijdens de 26e editie van Noorderslag. Wel of geen fan, duidelijk was wel hoe groot de invloed van deze rappers is op de Nederlandse hiphopscene. Het genre liep dan ook als een rode draad door de Oosterpoort. Verder stak singer-songwriter Yori Swart met kop en schouders boven de rest uit.

Steevast uitverkocht met 90 bands in 11 zalen, was Noorderslag 2012 wederom een ware happening zo aan het begin van het jaar. Er waren deze editie opvallend weinig gevestigde namen aanwezig; het was vooral een ode aan succesvolle nieuwkomers van afgelopen jaar, zoals Gers Pardoel,Eefje de Visser, Chef’ Special Deluxe en Krystl. Goed, we slaan bekende gezichten als Spinvis en Roosbeef over, op zoek naar nieuwe samenwerkingen en vers bloed. Eerstgenoemde was te vinden in de dampende binnenzaal bij dj Kypski & Het Matangi Quartet. Muzikaal klopte alles, de vier strijkers speelden alles uit het hoofd en hadden een aanstekelijke interactie met de man achter de draaitafel. De wisselwerking onderling is mooi in balans; de ene keer een feature voor violen en cello, de andere keer stond Kypski in het middelpunt. Toch kwam het optreden niet helemaal los en er was te weinig contact met het publiek. Misschien volgende keer wat later programmeren en meer de wilde haren losgooien, dan heeft dit project veel potentie.

Russische Tsarina

Op het 3FM Serious Talent podium trok zangeres Chagall alleen al met haar outfit- een beige bontmuts en dito mantel- alle aandacht naar zich toe. Als een soort Russische Tsarina hield ze zich met catchy poprock songs staande en sloeg bij het tweede nummer overtuigend de zware mantel van zich af, waardoor een strakke gouden broek en sexy shirtje tevoorschijn kwam. Deze dame gaat voor commercieel, in the picture staan, maar muzikaal is ze zeker. Zo blijkt bijvoorbeeld wanneer ze haar eigen koortjes inzingt en loupt en daaroverheen een stevige zangpartij neerzet. Het ging er rustiger aan toe in het Patio, waar singer-songwriter Case Mayfield intieme sfeervolle Americana songs neerzette. Zijn kwintet klonk fraai gebalanceerd en zijn minimalistische en open klanken vullen zijn gevoelige stem goed aan.

Wie wilde swingen zat vooral goed bij het podium van Radio 6, waar de meer jazzy en funkbands te zien waren. De tienkoppige formatie van The very Next met frontman Paul van Kessel, had het muzikaal allemaal prima voor elkaar. Elk nummer had een feature voor een ander instrument; meestal een van de vele blazers. Toch spetterde het te weinig, alsof er op de automatische piloot werd gespeeld. Zonde, want we weten wat er met grote formaties zoals Kyteman of New Cool Collective (big band) kan gebeuren. Volgende keer graag nog iets meer gas dus. De mannen van Lefties Soul Connection hadden het gaspedaal volledig ingetrapt met hun dampende soul- en funkgrooves en scheurende hammond sound. Diverse rappers en soulzangeres Michelle David stalen de show, waardoor het accent soms iets te veel op de gasten lag dan op de band zelf.

Diepe indruk

De grote belofte van Noorderslag 2012 is zonder twijfel singer-songwriter Yori Swart. Deze dame won de afgelopen jaren al diverse popprijzen en laat dan ook een diepe indruk achter na dit live concert. Alles klopte aan haar optreden: mooie uitgesponnen nummers, vol van warme melodieën en harmonieën die perfect bij haar heldere zang aansluiten. Swarts’ stem is de ene keer gevoelig, de andere keer knalt ze en lijkt ze uit haar tenen te zingen. Pure emotie en een eigen sound. Daarnaast is haar band zeer goed op elkaar ingespeeld en een van de weinigen die op dit festival aandacht aan dynamiek besteedt. De singer-songwriter speelt overigens ook nog verdienstelijk (slide) gitaar en heeft een naturelle podiumuitstraling. Kortom, deze dame moet ongetwijfeld heel ver gaan komen. Begin maart is haar cd-presentatie in Paradiso.

Ook de inmiddels bekende Blaudzun dwingt respect af in de overvolle kleine zaal. Met zijn theatrale , bij vlagen orkestrale songs windt hij gemakkelijk het publiek om zijn vinger. Hij toont lef door zichzelf alleen te begeleiden met een piccologitaartje. Een idioot vindt het nodig om respectloos “Stoppen!” te schreeuwen, maar gelukkig trekt de muzikant zich daar niets van aan. Ondertussen stroomt langzamerhand de grote zaal vol voor de uitreiking van de Popprijs. Al snel gonst het in de gangen dat rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig dit jaar de eer – en vette check- krijgt. Dat klopt als een bus en zodra het hoge woord eruit is en liters bier over het podium vliegen, beginnen Willie Wartaal, Vjeze Fur, Faberyayo en Bas Bron hun feestje. De jury omschrijft de mannen als een “Zeldzaam aanstekelijk viertal, dat zich bewezen heeft als grote inspirators voor niet alleen aankomende raptalenten, maar voor iedereen die van muziek houdt.”

Over dat laatste argument zijn de meningen wellicht verdeeld. Hoe dan ook, er gebeurde meer. Roosbeef, Nobody Beats the Drum 333, Concrete Sneaker en Bruut! sprongen het meest in het oog. Het hoogtepunt van de avond, Yori Swart, werd niet meer overtroffen. Gezellig was het wel in de late uurtjes, mede ook dit jaar weer dankzij veel jong en divers publiek. De 26e editie van Noorderslag was zeker niet de beste van de afgelopen jaren, toch zijn er weer een aantal parels ontdekt. En dat is altijd een mooi begin van een nieuw jaar.