Various Artists – LateNightTales: Bonobo
Door op 06 november 2013

Album_title: LateNightTales
Genre: Pop, Alternative, Electronic
Release_date: 11/08/2013
Label: Azuli
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3254273
LateNightTales
4.5
4.5

Na een aantal goede maar minder opvallende delen in de serie LateNightTales is het met een door het Britse Bonobo samengestelde deel wel weer helemaal raak. Heerlijk verrassende keuzes en briljant in de mix!

Na een reeks prachtalbums en het dit jaar verschenen The North Borders als wederom erg fijne aanvulling op hun oeuvre, is Bonobo (alias voor Simon Green) een ideale naam om een compilatie te maken. Waar komen al die flirts in stijlen die Bonobo op de albums laat horen toch vandaan. Op het nieuwe deel van LateNightTales komen we daar maar gedeeltelijk achter. Alsof Green heeft besloten maar een gedeelte van het muzikale geheim van zijn band prijs te geven. Maar dat maakt niet uit voor het muzikale belang van deze aflevering in de (terecht) zeer aangeprezen serie.

Vanaf het stemmige begin met Dustin O’Halloran, de vloeiende lijn naar Kruang Bin en een (exclusieve) Bonobo track in de vorm van hun versie van Donovan’s Get Thy Bearings, wordt de trip met het heerlijke Didn’t I van Dorando en een adembenemende Baltimore van Nina Simone knap voortgezet. Wat blijft dat trouwens een belachelijk goede track! Hypnotic Brass Ensemble en Mehanan Street band sluiten daar dan weer naadloos op aan. Zoals alle daaropvolgende tracks, met een prachtige drieluik met Romare/Shlohmo/Lapalux in het midden, daar zo prachtig op aansluiten. Al zijn de tracks van Badbadnotgood, Matthew Bourne, Dorothy Ashby en Bill Evans als afsluiter natuurlijk ook niet te versmaden.

Waar in zoveel bijdragen in de serie de lijn naar steviger/dansbaarder wordt ingezet heeft Green voor een duidelijke lijn gekozen die relaxt is maar met net die opwekkende baslijn of ritmische dan weer instrumentale of vocale diepte de compilatie een mooie tinteling geeft. Dat is een slimme keuze omdat er bij een totaal van 20 tracks anders een zekere voorspelbaarheid zou kunnen optreden.

Bonobo bewijst met hun deel in de vermaarde LateNightTales serie dat je nog steeds verzamelaars kunt maken die de zinnen prikkelen en je doen verlangen naar veel meer werk van alle artiesten die op het album aanwezig zijn.

Tracklisting LateNightTales: Bonobo:

 1. Dustin O’Halloran – An Ending, A Beginning
 2. Khruang Bin – A Calf is Born in Winter
 3. Bonobo – Get Thy Bearings (Exclusive Donovan cover version)
 4. Dorando – Didn’t I
 5. Nina Simone – Baltimore
 6. Hypnotic Brass Ensemble – Flipside
 7. Menahan Street Band – The Traitor
 8. Andrew Ashong – Flowers
 9. Romare -Down The Line
 10. Shlohmo – Places
 11. Lapalux – Gutter Glitter
 12. The Invisible – Wing (floating points mix)
 13. Badbadnotgood – Hedron
 14. Matthew Bourne -: IIV. Juliet
 15. Airhead – South Congress
 16. Matthew Halsall – Sailing Out To Sea
 17. Dorothy Ashby – Essence of Sapphire
 18. Peter and Kerry – One Thing
 19. Eddi Front – Gigantic
 20. Bill Evans – Peace Piece
 21. Benedict Cumberbatch – Flat Of Angles Part 3 (Exclusive Spoken Word Piece)