The Vaccines – English Graffiti
Door op 18 juni 2015

Band: Vaccines
Album_title: English Graffiti
Release_date: 05/29/2015
Label: Sony/Columbia
Rating: Tweeënhalve ster (2.5)
Soundsid: 3400281
English Graffiti Vaccines
2.5
2.5

In de nogal magere periode waarin de Britse indierock al een tijdlang verkeert, waren The Vaccines de afgelopen jaren een fijne uitzondering. De eerste twee albums (What Did You Expect From The Vaccines en Come Of Age) werden in 2011 en 2012 juichend ontvangen, bestormden de top van de albumlijsten en werden en met juichende kritieken, nominaties en prijzen overladen.

De albums zorgden ervoor dat The Vaccines een van de populairste bands van het Verenigd Koninkrijk werden met als beloning onder meer een optreden voor 75.000 mensen bij het legendarische Heaton Park concert van The Stone Roses.

Met het derde album English Graffiti heeft het Londense kwartet zich helaas ook aangesloten in de Britse malaise. Qua opbouw en aanpak zijn er grote overeenkomsten met de eerdere platen, maar op het gebied van de kwaliteit van de tracks laat dit album nogal wat te wensen over. Hoewel men dit keer ruim twee jaar de tijd nam om te werken aan het songmateriaal en zelfs richting de New Yorkse Tarbox Road studio’s toog om de plaat op te nemen, leidden deze inspanningen niet tot een echt goed album.

Bij openingstrack Handsome, lijkt er nog weinig aan de hand. Een vrolijke up-tempo single  van net twee minuten in de beste Vaccines-traditie. Maar daarmee is het met de puntigheid wel gedaan op het album. De overige tien tracks laveren handig door verschillende stijlen heen, maar missen een verbindingsfactor, die de eerste twee albums tot zulke goede maakte. Maar met name de overdaad aan amper beklijvende down tempo liedjes maken dit derde album een matig te verteren expeditie.

The Vaccines spelen zaterdag 20 juni op het Best Kept Secret festival in Hilvarenbeek en op 4 juli in het Goffertpark in Nijmegen voorafgaand aan Mumford & Sons.

Tracklisting:

1 Handsome
2 Dream Lover
3 Minimal Affection
4 20/20
5 (All Afternoon) In Love
6 Denial
7 Want You So Bad
8 Radio Bikini
9 Maybe I Could Hold You
10 Give Me A Sign
11 Undercover

1 Handsome
2 Dream Lover
3 Minimal Affection
4 20/20
5 (All Afternoon) In Love
6 Denial
7 Want You So Bad
8 Radio Bikini
9 Maybe I Could Hold You
10 Give Me A Sign
11 Undercover