Tunng – This Is Tunng…Live From The BBC
Door op 05 januari 2012

Band: Tunng
Album_title: This Is Tunng...Live From The BBC
Genre: Electronic, Alternative
Release_date: 12/26/2011
Label: Fulltime Hobby
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3035843
This Is Tunng...Live From The BBC Tunng
3.5
3.5

Een akoestische live-sessie klinkt meestal anders dan het origineel: nummers zijn wat meer uitgekleed, rustiger, en soms zelfs gevoeliger. Tunng doet daar niet aan mee. Althans, rustig en gevoelig is This is Tunng…Live From The BBC zeker, maar dat geldt ook voor het origineel van de nummers die de plaat bevat. Toch is deze verzameling radiosessies zeer geslaagd.

Tunng weet de luisteraar telkens op het verkeerde been te zetten. Intro’s doen vermoeden dat er zojuist een heftig electro-nummer is ingezet. Maar schijnt bedriegt: Tunng is meer van de folk dan de electronica. Hier en daar doemt een licht electronisch geluidje op, maar gitaar en zang overstemmen. De stempel folktronica wordt wel eens op Tunng geplakt, een label dat zeker op gaat, als neigen de nummers toch meer naar folk dan electro. Of het nu om de vier voorgaande albums gaat of deze BBC registratie.

Vier albums heeft Tunng dus al gemaakt. Sinds 2005 is deze Londense formatie bezig, met telkens hetzelfde folk-achtige maar altijd interessante geluid. Ook This Is Tunng…Live From The BBC bevat enkele bijzondere nummers. Zo is er de cover van het Bloc Party-nummer Pioneers, dat Tunng om heeft getoverd tot een rustig nummer en dus niet zo hysterisch klinkt als het origineel. Ook Tamatant Tilay behoort tot de nummers die er bovenuit springen. Het is een samenwerking met de Malinese Tinariwen. De taal is onbegrijpelijk maar voegt wat mystiek toe aan het nummer. Tinariwen past prima bij de folky klanken van Tunng.

This Is Tunng…Live From The BBC is een verzameling van de beste nummers die de band in de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Het is daardoor meer een best of dan een echt live-album. Een zeer gevarieerde best of, dat wel: akoestische ballades worden afgewisseld met uptempo nummers. Maar al het goede van Tunng is meegenomen op de plaat, en dat zorgt er voor dat dit een perfect album is voor iemand die Tunng nu eens goed wil leren kennen.

Tracklisting This Is Tunng…Live From The BBC:

 1. Take
 2. Bullets
 3. Jenny Again
 4. Tamatant Tilay
 5. Beautiful & Light
 6. Hustle
 7. With Whiskey
 8. Jay Down
 9. Pioneers
 10. Naked In The Rain
 11. Suprise Me