Tu Fawning – Hearts On Hold
Door op 30 december 2010

Band: Tu Fawning
Album_title: Hearts On Hold
Genre: Alternative, Pop
Release_date: 12/07/2011
Label: City Slang
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2861817
Hearts On Hold Tu Fawning
3.5
3.5

Hearts On Hold is het eigenzinnig debuut van het Amerikaanse kwartet Tu Fawning. Een plaat vol tribale percussie en verheven zang, met een rol voor trompet, viool, piano en orgel. Op de achtergrond van de meeste nummers heersen hypnotiserende klanken die de sfeerscheppingen completeren.

Na een wat aarzelende opening ontvouwt het drama zich in The Felt Sense: percussief geweld versus elegante, bijna verheven dameszang. Zo nu en dan klinkt Tu Fawning als een cabaretgroep uit het Berlijn van de jaren twintig en dertig. Nummers als Sad Story en Diamond In The Forest zijn hier geslaagde voorbeelden van.

De Amerikanen uit Oregon kiezen dus niet voor een gangbaar popgeluid, al schurkt hun sfeerrijke, wat onheilspellende muziek soms wel tegen pop aan, zoals in Apples And Oranges en I Know You Now.

Helaas bevat Hearts On Hold een aantal nummers die een wat stuurloze indruk maken. Het is duidelijk dat de theatrale en plechtstatige ‘popnummers’ beter beklijven dan de lossere structuren van bijvoorbeeld Just Too Much en Hand Grenade. Een ep van deze nieuwe band was wellicht beter op zijn plaats geweest dan dit tien nummers tellende album. Hoe dan ook, Tu Fawning weet op haar debuut een aantal boeiende stukken te brengen die naar meer smaken. In maart kunnen we in Paradiso horen hoe de band het er live vanaf brengt. Hopelijk speelt het viertal dan in een intieme setting, voor optimaal effect.