Tracey Thorn – Out Of The Woods
Door op 04 maart 2007

Artiest: Tracey Thorn
Album_title: Out Of The Woods
Genre: Alternative, Rock
Release_date: 03/04/2007
Label: Virgin
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2293523
Out Of The Woods Tracey Thorn
4
4

Wat een ongelooflijke klapper is Out Of The Woods van Tracey Thorn. Raar genoeg pas het tweede soloalbum van de stem van Everything But The Girl. Relaxte akoestische, gedragen songs worden afgewisseld met de meest hippe dancetracks.

De afgelopen 5 jaren heeft zangeres Tracey Thorn vooral besteed om een gezin te stichten met haar partner Ben Watt, de man waarmee ze tevens al 20 jaar muziek maakt onder de naam Everything But The Girl. Een kort overzicht: deze formatie maakte in 1984 (als onderdeel van een nieuwe Britse folkgolf) gelijk grote indruk met hun debuutalbum Eden, om daarna in 1988 hun allerbeste album met Idlewild te maken. Vervolgens doken ze meer de jazzhoek in. Zo maakten ze opnamen met de legendarische Stan Getz.

De opnamen die ze daarna maakten met Bristol grootheden Massive Attack voor het Massive album Protection beïnvloede hun manier van songschrijven zo dat ze na het uitbrengen van hun prima album Amplified Heart, de grote dj Todd Terry vroegen hun fraaie Missing te remixen. Het succes was enorm. Waar eerste de track in de clubs volledig explodeerde ging de single daarna als een komeet wereldwijd de hitparades in. Overal belandde de track op de eerste plaats. Missing was de absoluut grote hit van de zomer van 1995. Watt en Thorn vonden een nieuwe muzikale dansbare weg waarop hun mooie dragende songs prima bleken te balanceren. Met albums als Walking Wounded en Temperamental wisten ze hun succes perfect commercieel en creatief te consolideren.

Zoals gezegd heeft Thorn zich de laatste 5 jaar behoorlijk gedeisd gehouden. Manlief Ben Watt zette het geweldige Buzzinfly dancelabel op en gaf zijn dj carrière een enorme slinger. Perfect timing voor Thorn dus om met Out Of The Woods een fascinerende comeback op eigen kracht te maken. Ze maakte ooit 1982, net nadat ze met haar band The Marine Girls was gestopt, het solo mini album A Distant Shore net voordat Everything But The Girl alle tijd in beslag ging nemen. Daar bleef het al die jaren bij.

Met haar nieuwe solo album slaat ze nu een perfecte cross tussen de dansbare sound van de laatste EBTG albums en de eigenwijze folk sound van weleer. Een betere keus in het kiezen van Ewan Pearson, een nieuwe held uit de populaire Soma hoek, waarmee ze de meeste songs van het album samen schreef was er niet. Ook werkte ze voor het album samen met cagedbaby, de mannen van Metro Area (dat geweldige eigthies geluid!), Martin Wheeler en werden er arrangementen gemaakt door de legend Charles Webster.

De eerste geweldige single It’s All True zet nu alweer de sfeer in de clubs maar een knaller als Grand Canyon zal de anthem of Ibiza 2007 worden, reken daar maar op! Met alle geweldige remixers die in de nabijheid van Thorn actief zijn gaat dat helemaal lukken. Out Of The Woods is zo’n album dat verrast, beklijft, imponeert en maar blijft boeien. Een heerlijk album ook dat deze sombere regenachtige dagen een ontzettend warme gloed mee geeft. Verrukkelijk!

Tracklisting Out Of The Woods:

 1. Here It Comes Again (3:06)
 2. A-Z (3:41)
 3. It’s All True (4:13)
 4. Get Around To It (6:00)
 5. Hands Up To The Ceiling (2:58)
 6. Easy (3:58)
 7. Falling Off A Log (3:17)
 8. Nowhere Near (3:07)
 9. Grand Canyon (6:07)
 10. By Picadilly Station I Sat Down And Wept (2:25)
 11. Close The Roof (4:02)

Written in Music Nieuwsbrief