Too Tangled – The Magic Got Killed
Door op 18 februari 2011

Band: Too Tangled
Album_title: The Magic Got Killed
Genre: Rock, alternative, alternative rock, rock
Release_date: 01/21/2011
Label: On The Moon
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 2786474
The Magic Got Killed Too Tangled
3.5
3.5

The Magic Got Killed is de muzikale weergave van een intense man-vrouwrelatie. De hoofdrolspelers zijn Roeland Vandemoortele en Eva Buytaert uit Vlaanderen. Too Tangled is in dit verband een uitstekend passende bandnaam.

Hoewel dit album – het kwam in 2010 al in België uit – doorgaans als garagerock wordt bestempeld, is dit een wat gemakkelijke omschrijving. De lekker (elektro)rockende openingstracks met hoofdrollen voor beide vocalisten lijken nog uit een vrij gemiddelde garage te komen, verderop wijkt Too Tangled bewust wat af van de begaande paden. Als je kijkt naar de invloeden van het combo (onder meer Blondie, The Who, Echo & The Bunnymen, Patti Smith) dan is dat niet verwonderlijk.

Het derde nummer, Face The Mirror, is een directe conversatie tussen Roeland en Eva. Een ‘gesprek’ in een boeiende setting waarin ruimte is voor pop, wave en punkrock. Lekkere riffjes, bijtende vocalen en een sfeervolle break met viool: Too Tangled gaat verder dan ‘1, 2, 3 rammen’. Sterker nog, na drie snelle nummers gaat het tempo drastisch omlaag. Het is wat te gemakkelijk om te schrijven dat het album direct inkakt. Ook in de langzame nummers weet Too Tangled nog te boeien: bijvoorbeeld met elektro- en orgelinjecties én teksten als “Meet me on the corner / Kiss me like a stranger”. Ook het semi-akoestische, surfachtige, Big Bang (“How I love the way you fix my dead-end parts”) is een mooi voorbeeld van de effectiviteit van Too Tangled: de stemmen der beide sexen kronkelen om elkaar heen boven kabbelende, maar spannende muziek.

The Magic Got Killed verliest momentum met de slacker indiepop van Heaven Is Hell en de allemansrock van Set Me Free maar vooral eerstgenoemde is best nog te verteren als je je als luisteraar niet blindstaart op dertig minuten trash en garagerock. De soulpunk van Get On The Rush en de vieze, wrede gitaren die tegen het einde van de cd de aandacht opeisen, doen de oortjes weer spitsen. In het afsluitende, akoestische titelnummer volgt dan toch de wat bittere analyse. Beide hoofdrolspelers winden er geen doekjes om: “Mystery died / On the night the magic got killed”. Een ingetogen einde van een kleurrijk en pittig album dat opnieuws bewijst dat je ook als duo lekker kunt blazen.

Tracklisting The Magic Got Killed:

 1. On The Edge Of A Scene
 2. F.R.A.N.T.I.C.
 3. Face The Mirror
 4. Meet Me On The Corner
 5. Heaven Is Hell
 6. Big Bang
 7. Get On The Rush
 8. Set Me Free
 9. Give It Back
 10. No More Hurt
 11. The Magic Got Killed