Tips 1ste dag Crossing Border
Door op 09 november 2012

Crossing Border behoeft geen introductie, al vele jaren blijkt de combinatie van literatuur, muziek, film en beeldende kunst een succesformule. Van 14 tot en met 17 november zal alweer de twintigste editie van Crossing Border plaatsvinden en dit jaar zal voor het eerst ook een programma worden gedraaid in Enschede. Er staat weer van alles op het programma, van nieuw talent tot gevestigde namen. Voor elk wat wils. Daarom een kleine greep voor de WiM lezer uit het veelzijdige aanbod van vrijdag 16 november.

Kyteman

Benieuwd of Colin Benders na zijn Hiphop Orchestra en The Kyteman Orchestra op Crossing Borders opnieuw met iets heel anders komt. Of zijn de klassieke invloeden van The Kyteman Orchestra nog niet uitgewerkt? 

Paul Buchanan

Voormalige zanger van The Blue Nile (’Tinseltown in the Rain’) maakte met het fraaie ingetogen Mid Air een van de allermooiste albums van dit jaar. 

Mark Lanegan Band

De voormalige zanger van The Screaming Trees (ook eighties, maar heel anders dan The Blue Nile), overleefde zijn bandje met gemak dankzij De Stem. Nam duetten op met alles en iedereen. Ook met de Deense…. 

Maggie Bjorklunk

Speelt steelgitaar in countryband The Darleens, in de VS is ze succesvol ’sessietijger’ (oa White Stripes). Aan haar solodebuut werkte Mark Lanegan mee. Een te mooie gelegenheid voor een duet om te laten schieten, toch? 

** Ook een samenwerking tussen Mark Lanegan en Beth Orton zou mooi een mooi plaatje (en fantastische muziek) op het Haagse podium geven, maar dat zit er niet in: ze spelen vrijwel tegelijk in verschillende zalen. 

Brandt Brauer Frick Ensemble

Spannend hoe dit Duitse tiental hun repeterende muziek tot een climax weet te brengen, zonder dat het uit de bocht vliegt. ‘Kapotte muziek’ wordt dit genre wel genoemd. In feite mixen ze klassiek met techno. 

Craig Finn/Patterson Hood/Will Johnson

Frontmannen van The Hold Steady, Drive-By Truckers en South San Gabriel maakten in de afgelopen zeventien albums opgeteld ruim dertig albums. Genoeg om uit te putten dus. Of ze spelen alleen covers…