Timber Timbre – Hot Dreams
Door op 28 april 2014

Band: Timber Timbre
Album_title: Hot Dreams
Genre: Alternative, Roots
Release_date: 04/01/2014
Label: Factor
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3285596
Hot Dreams Timber Timbre
4
4

Het uit Canada afkomstige Timber Timbre blijft verbazen met razend muzikale albums, met experimentele folk als ondergrond. Ook hun nieuwe album Hot Dreams kent een grote muzikale rijkdom.

Met reeds 4 avontuurlijk platen in 8 jaar heeft Timber Timbre een vaste schare fans bereikt die met elk album een stukje groter wordt. Met het filmische Hot Dreams zal dat niet anders zijn. Het is gedeeltelijk geïnspireerd op soundtracks, met de afgekeurde soundtrack die Timber Timbre’s bandleider Taylor Kirk schreef voor The Last Exorcist Part II in het bijzonder. De songs hebben immer een filmisch karakter en een tijdloze sfeer. Noem het experimentele folk, noem het immer verrassende pop, de muziek van Timber Timbre heeft net als vergelijkbare artiesten Lambchop, Bill Callahan of Tindersticks iets wat tussen alle vastgestelde muzikale genres doorschuift. Een sound die een volledig eigen vorm vindt.

Elke song wordt vanuit een mooie sobere basis opgezet maar vervolgens met de strijkers van Mika Posen, de prachtige gitaren van Simon Trottier en een heerlijke overdaad aan vintage keyboards, zoals mellotron, novachord, farfisa en chamberlin (geleend van Calgary’s National Music Centre) naar een enerverend muzikaal hoger (of zoals je wilt…dieper) level getrokken. De mooi dragende stem van Taylor Kirk sluit daar naadloos op aan.

Het prachtige, in een wals gevatte, titelnummer met een geweldige sax solo van Colin Stetson, het ook al zo fraaie Curtains?!, Bring Me Simple Men en de fraai slepende albumafsluiter The Three Sisters schieten er als composities gelijk tussenuit. Maar zoals bij echt goede albums geldt pik je er bij elke luisterbeurt nieuwe songs uit die je favoriet geworden zijn. Hot Dreams heeft een tijdloos mooie glans over zich en is een prominente aanvulling op het oeuvre van de band.

Tracklisting Hot Dreams:

  1. Beat the Drum Slowly
  2. Hot Dreams
  3. Curtains!?
  4. Bring Me Simple Men
  5. Resurrection Drive, Part II
  6. Grand Canyon
  7. This Low Commotion
  8. The New Tomorrow
  9. Run From Me
  10. The Three Sisters