Tim Darcy – Saturday Night
Door op 30 januari 2017

Artiest: Tim Darcy
Album_title: Saturday Night
Genre: alternative, indierock, psychedlica, Singer-songwriter
Release_date: 01/20/2017
Label: Jagjaguwar
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3607855
Saturday Night Tim Darcy
4
4

Van zijn band Ought verscheen in 2015 het tweede, goed ontvangen album Sun Coming Down met daarop de geweldige postpunk-sleuteltrack Beautiful Blue Sky. Voor Tim Darcy was dat echter niet genoeg want hij was daarnaast ook al drukdoende met een soloplaat waarop songs uit zijn non-Ought-archief een plek vonden.

De stroming van de rivier; het is een onderliggend thema op Saturday Night. In contact staan met je eigen onderstroom om zo creatief en scheppend te kunnen blijven. In beweging blijven en niet verdrinken in stilstand. Het was voor Darcy ongetwijfeld ook de reden voor het opnemen van een solo-album. Muzikaal kent Saturday Night een mooi organisch verloop. Het begint pittig en ruw en eindigt kleiner, leger en confronterender. De nummers lopen mooi in elkaar over waardoor Saturday Night meer lijkt op één lang caleidoscopisch nummer dan gewoon een reeks fijne songs.

Op de eerste helft van Saturday Night horen we de lekkere Lou Reed-achtige single Tall Glass Of Water, de prettig rammelende countryrock- met verrassend atmosferisch breekbaar einde – van Joan Pt. 1, 2, het grofkorrelige You Felt Comfort en de sixtiespop van die andere single: Still Waking Up, een track die vage echo’s van Roy Orbison en Morrissey laat horen. Het zegt veel over de veelkleurigheid van Darcy’s zang en muzikale omlijsting.

Via de effectieve instrumental First Final Days schakelt Darcy over naar de tweede helft van de plaat, waarop hij ingetogener, experimenteler en kwetsbaarder klinkt. Gekras over de gitaarsnaren geeft Saturday Night zijn eigen, wat desolate karakter. De piano en zang van What’d You Release? gaat over in het indringende Beyond Me, waar nerveus gekras, een ontheemde cello en spaarzame piano de dienst uitmaken. Het verschil met openingstrack Tall Glass Of Water kon bijna niet groter zijn. Dat Darcy deze langzame overgang eigenlijk volkomen naturel laat klinken zegt veel over zijn kwaliteiten. Saturday Night is een opmerkelijk album.

Tracklisting Saturday Night:

 1. Tall Glass Of Water
 2. Joan Pt 1, 2
 3. You Felt Comfort
 4. Still Waking Up
 5. First Final Days
 6. Saturday Night
 7. Found My Limit
 8. Saint Germain
 9. What’d You Release?
 10. Beyond Me
 11. Joan Pt 3