Thurston Moore – The Best Day
Door op 27 oktober 2014

Artiest: Thurston Moore
Album_title: The Best Day
Genre: Alternative
Release_date: 10/20/2014
Label: Matador
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3349557
The Best Day Thurston Moore
4
4

Na het erg fraaie, akoestische album Demolished Thoughts uit 2010, met prachtige arrangementen van Beck, is New York gitaarlegende Thurston Moore solo terug met het stevig rockende The Best Day.

De jaren na dat laatste solo-album waren heftig. Eerst strandde zijn huwelijk met Kim Gordon, waardoor ook de toekomst van Sonic Youth, de band die zij samen met gitarist Lee Ronaldo en drummer Steve Shelley legendarisch maakten, onzeker werd (speelden ze in december 2012 in New York nu hun laatste concert of niet ???). Muzikaal probeerde hij daarna nieuwe wegen. Eerst met het aan Sonic Youth verwante Chelsea Light Moving en al snel daarna met @, een improvisatie duo-album samen met saxofoonlegende John Zorn.

Met The Best Day keert Moore ook solo terug naar de sound die hem met Sonic Youth wereldberoemd maakte. Inventieve gitaargedreven composities die laag over laag muzikaal intelligent worden opgebouwd. Composities ook waarop het gitaarwerk zowel spannend, emotievol als heerlijk uit de bocht gierend is. Albumopener, het langgerekte Speak To The Wild, is daarin een meesterlijk begin. Virtuoos opgebouwd met de fijn lijzige stem van Moore bouwt de song met inventief gitaarwerk uit tot een geweldige song die zo in het rijke oeuvre van Moore/Sonic Youth past.

Het al even langgerekte Forevermore pakt al net zo goed uit. Net als de openingstrack sluit de song aan op het latere Sonic Youth werk (zeg maar vanaf Dirty). Dezelfde prachtig opgebouwde onderhuidse spanning wordt in heerlijk rafelig tegelijk stuwend gitaarwerk opgebouwd. De twee eerste songs maken The Best Day gelijk tot een absolute aanrader. Maar ook de akoestische tracks Tape en Vocabularies en ook de lekker vurig gespeelde punkrocktrack Detonation, de titeltrack en het fraaie, wederom lang uitgesponnen Grace Lake maken veel indruk.

In Nought-gitarist James Sedwards en My Bloody Valentine-bassiste Deb Googe heeft Moore prima muzikale metgezellen gevonden. Hun spel vult Moore aan maar klinkt ook volledig authentiek. Moore zelf excelleert met zijn altijd weer verrassende en geniale gitaarwerk (zijn spel blijft onvergelijkbaar). Al is het op The Best Day juist ook oud-Sonic Youth drummer Steve Shelley die met zijn geweldig ritmische dan weer stuwende drumwerk van zeer grote waarde is voor de geweldige sound.

Tracklisting The Best Day:

  1. Speak To The Wild
  2. Forevermore
  3. Tape
  4. The Best Day
  5. Detonation
  6. Vocabularies
  7. Grace Lake
  8. Germs Burn