The Whereabouts Of J. Albert J – The Whereabouts Of J. Albert
Door op 08 maart 2017

Band: The Whereabouts Of J. Albert J
Album_title: The Whereabouts Of J. Albert J
Genre: Alternative
Release_date: 03/08/2017
Label: Greedy Eyes Records
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
The Whereabouts Of J. Albert J The Whereabouts Of J. Albert J
3.5
3.5

Zo af en toe duikt er zo’n plaatje op dat je direct bij de lurven neemt. Het gelijknamige debuut van The Wherabouts Of Albert J., een spiksplinternieuwe groep rond frontman en spil Joeri Dobbeleir (Monster Youth, Giants Of The Air), doet net dat. Ergens tussen zo singer-songwriter, rootsmuziek en shoegaze, zo vernemen we op hun vi.be profiel. Klopt, maar er is gelukkig veel meer aan de hand.

Ze zijn nog maar net aan hun veroveringspad bezig, het tijdperk van de Grote en Machtige verhalen moet eigenlijk nog goed beginnen. Al heeft dit kwintet met hun debuut een excellent toegangs-kaartje ervoor in hun hand. Acht nieuwe tracks, elk voorzien van een deugdelijke kop en staart. En bovendien voorzien van wat met dank aan bassist Klaas Borms nu al een duchtige concurrent voor een de mooiste albumhoezen van 2017 is.

Met maar liefst drie gitaristen in de rangen (Dobbeleir, De Koster, Vansteenkiste) ligt de focus op het betere snarenwerk. Al wordt een en ander erg sfeervol ingevuld, denk maar aan de wondermooie lapsteelklanken van Vansteenkiste (onder meer tijdens Hangman’s Rope) en ook de sierlijke viool van Annelore D’Hollander (tijdens Keep On Falling Out) levert meerwaarde op.

Er is de verraderlijke opener Quicksand, dat weggelopen lijkt uit de periode toen de door heroïne en speedballs geïnfecteerde Nick Cave met zijn Bad Seeds slechts hel en verdoemenis uitbraakten. Een drum die aangeslagen wordt, een solide, maar uiterst strakke bas en een ronduit psychedelische gitaar die alle richtingen tegelijkertijd lijkt uit te gaan. De ideale backdrop voor de “trials down here below” van Dobbeleir & co.

Het pikdonkere Hangman’s Rope moet het dan weer hebben van uptempo ritme, een door saloons en drank gekenmerkt westernsfeertje, en brengt ook onder meer The Triffids en een band als 16 Horsepower in herinnering. Met die laatste groep heeft Dobbeleir een uiterst doorleefde zang gemeen. “Free me from the hangman’s rope” verzoekt de band rechtstreeks vanuit het hellevuur om een allerlaatste kans op bevrijding van de vele zorgen.

Straffe kost allemaal. En het gaat maar door. A Fire By Night doet vaag aan de hedendaagse pop noir van dEUS denken, al weet de groep er ook een nostalgische rockdrive aan toe te voegen. Op het wat trieste, naar Mark Lanegan verwijzende To Kick The Habit daalt het tempo gevoelig en mag er een mooie gitaarsolo zijn entree doen. “There will be no more weepin’ around here” zingt Dobbeleir onder meer, nadat hij en zijn gevolg de verslaving eerst zeven mijlen onder grond stampte.

Na de verslaving, de liefde. Plaatkant twee opent met het van een stevig paar cojones voorziene Even Love Won’t Help The Haunted. Het tempo wordt danig opgeschroefd op deze prikkelende, aarde-verschroeiende rocker, die bol staat van gloeiende, uit zijn voegen barstende gitaren waarbij lapsteelwonder Vansteenkiste zijn weg mag gaan. Keep On Falling Out bevat Waitsiaanse gekte en is zelfs dansbaar. Meer stevige, opgejaagde rock krijgen we dan weer op Until The Endless Dawn, dat de sound van The Walkabouts in zich heeft alvorens Turn Grief Into Glory de boeken toe mag doen.

Kortom : The Whereabouts Of Albert J. weet met zijn aanstekelijk debuut de diepte van donkere helden als Cohen, Cave, Waits en 16 Horsepower op te zoeken. Het album laat zich best beluisteren in de avondlijke uurtjes, bij voorkeur in een donkere kroeg (voor zover die nu nog bestaat). Het kwintet presenteert het album live onder meer op 12 maart in Het Zeezicht, 21 april in De Casino (Sint-Niklaas), 16 juli in The Cover (Gent).

Tracklisting The Whereabouts Of J. Albert:

  1. Quicksand
  2. Hangman’s Rope
  3. A Fire By Night
  4. Kick The Habit
  5. Even Love Won’t Help The Haunted
  6. Keep On Falling Out
  7. Until The Endless Dawn
  8. Turn Grief Into Glory