The Virgins – The Virgins
Door op 06 maart 2008

Band: The Virgins
Album_title: The Virgins
Genre: Alternative
Release_date: 06/03/2008
Label: Atlantic
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 2488887
The Virgins The Virgins
3
3

Als een band zichzelf  The Virgins noemt ben je geneigd ze niet echt serieus te nemen. Dat dit volledig onterecht is blijkt bij beluistering van hun gelijknamige debuut. In een aanstekelijke mix van funk en (alternatieve) rock klinken ze als The Strokes in de disco.

Zanger David Cummings formeerde The Virgins in 2005 nadat hij eerst een flink aantal songs in zijn New Yorkse appartement had geschreven. In gitarist Wade Oates en bassist Nick Ackerman vond hij zijn ideale muzikale maatjes. Vrijwel gelijk doken ze de studio in om er met EP The Virgins 07 weer uit te komen. Na een rondje promotie stonden de platenmaatschappijen al snel in de rij.

Na getourd te hebben met The Pigeon Detectives, Patti Smith en Sonic Youth ging de band opnieuw de studio in om nieuwe songs op te nemen. Het debuutalbum werd in Amerika al voor de zomer van vorig jaar uitgebracht en werd door media en publiek uitstekend opgepakt. De tweede single Rich Girls werd door Rolling Stone zelfs uitgeroepen tot een van de beste singles van het jaar.

Ook Europa zal vanaf nu overstag gaan voor de pakkende songs van The Virgins. Waar vele bands namelijk te gemakzuchtig disco of funkinvloeden aan songs toevoegen, om ze een soort van hipheid mee te geven, snappen The Virgins hoe je in de combinatie van rock en funk coole songs schrijft. Albumopener She’s Expensive en single Rich Girls zijn daar prima voorbeelden van.

Cummings weet daarnaast hoe je een pakkende tekst schrijft en hoe deze te brengen. Drugs, sex en het rijke New Yorkse leven staan daarin centraal maar in albumafsluiter Love Is Colder Than Death weet hij ook te ontroeren. The Virgins zijn meer dan welke nieuwe band klaar om groots door te breken.

Tracklisting The Virgins:

  1. She’s Expensive
  2. One Week Of Danger
  3. Rich Girls
  4. Teen Lovers
  5. Fernando Pando
  6. Murder
  7. Hey Hey Girl
  8. Private Affair
  9. Radio Christiane
  10. Love Is Colder Than Death