×

Recensie

Alternative

06 december 2016

The Trouble With Templeton

Someday Buddy

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Bella Union

Someday Buddy The Trouble With Templeton Alternative 3.5 The Trouble With Templeton – Someday Buddy Written in Music https://writteninmusic.com

The Trouble with Templeton,uit Brisbane, Australië, is inmiddels alweer aan zijn derde album toe. Voor deze plaat koos de band voor een kalere muzikale benadering, met de nadruk meer op de songs an sich dan op de muzikale vormgeving. Sleutelwoorden bij de opnamen waren ‘raw, bare and honest’.

Inderdaad, het valt op dat een flink deel van de songs opvallend open klinkt en qua instrumentatie behoorlijk overzichtelijk blijft. Er zijn wel uitzonderingen aan te wijzen want de alternatieve poprock / indierock die we horen op Someday, Buddy klinkt soms nog redelijk stevig en gangbaar, zoals op Bad Mistake en Complex Lips, tracks die rustige coupletten afwisselen met harde refreinen en die niet tot de interessantere songs van de plaat behoren. Het vergelijkbare Vernon beklijft wat meer: deze zonnige, slepende indierock lijkt geworteld in de leukere indiepop/rock van de jaren negentig.

Elders op het album onderscheiden de Australiërs zich wat meer: albumopener Sailor zet indringende, lege passages tegenover stevige, bijna logge erupties. Hier klinkt de hard-zacht-dynamiek net even interessanter. Heavy Trouble is een akoestische prachtsong met kristalhelder gitaarwerk en gevoelige, intieme zang: prachtige indiefolk. Double Life is ingetogen, breekbaar en laat een slotminuut horen van een bijzondere, verstilde intensiteit. Hier laat The Trouble with Templeton horen tot bijzondere dingen in staat te zijn.

Het stemmige, akoestische 1832 schildert bijzondere (droom)beelden en gedachtenspinsels. Ongemak, onrust en schoonheid strijden om voorrang, net als in het beste werk van Sufjan Stevens. Het afsluitende Sturdy Boy is een en al pastorale, lome schoonheid en een bevredigend slotakkoord van een album dat een aantal niet voor de hand liggende (akoestische) pareltjes afwisselt met meer gangbare indiepoprock. De gestripte instrumentatie en het open geluid geven de plaat zeker een eigen karakter mee zodat The Trouble with Templeton zich absoluut weet te onderscheiden.

Tracklisting Someday Buddy:

1. Sailor
2. Heavy Trouble
3. Bad Mistake
4. Complex Lips
5. Vernon
6. I Want Love
7. Double Life
8. 1832
9. Sturdy Boy



  1. Sailor
  2. Heavy Trouble
  3. Bad Mistake
  4. Complex Lips
  5. Vernon
  6. I Want Love
  7. Double Life
  8. 1832
  9. Sturdy Boy