The Story Of Transglobal Underground ft. Natacha Atlas – Destination Overground
Door op 10 november 2017

Band: The Story Of Transglobal Underground ft. Natacha Atlas
Album_title: Destination Overground
Genre: World
Release_date: 11/10/2017
Label: MDC Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Destination Overground The Story Of Transglobal Underground ft. Natacha Atlas
3.5
3.5

Er zijn maar weinig Britse groepen die zich kunnen laten voorstaan op decennia muzikale erfenis. Sinds de jaren negentig zorgt Transglobal Underground voor een ‘global sound’, waarbij de bende uit alle hoeken van de wereld inspiratie haalt om die te versmelten naar een heerlijke crossover waarin onder meer dub, triphop, hiphop, house, techno, rap en meer exotische geluiden elkaar vinden en haasje over met elkaar spelen. Thuisbasis mag dan wel het multiculturele London zijn, van daaruit overschouwen ze alles wat binnen het grote bereik kan vallen.

Dit nieuwe Destination Overground bevat vooral werk uit de jaren ‘90 met onder meer remixes en een nieuwe versie van Dancehall Operator. In die periode was London vooral beheerst door dance en nieuwe technologie, maar was er nog geen groep zoals Transglobal Underground die al die invloeden uit de dancewereld mengde met andere, zoals funk, Banghra of andere global sounds. Vandaar de idee van Tim Whelan en Hamilton Lee om een nieuwe ‘dance’muziek uit te vinden. Het maakte van Transglobal Underground een van de meest innoverende bands uit London met succesvolle albums als Dream Of 100 Nations (Lookee Here) en International Times.

De belangrijkste troef die de groep uitspeelt is vocaliste Natacha Atlas die ook voor een overgrote meerderheid van de composities tekende. De grote meerwaarde aan dit album is de opvallend open attitude waarmee de groep tewerk gaat : of het nu een donkere technobeat is, Indiase klassieke muziek, Albanese fanfaremuziek,.. het komt allemaal terecht in de naadloze muzikale hutsepot van Transglobal Underground.

De compilatie moet vooral wijzen op het feit dat de groep nog steeds leeft, nog steeds creëert en als vanouds risico’s blijft nemen. Hoewel The Story Of Transglobal Underground maar een handvol nieuwigheden bevat, loont het toch de moeite om dit album onder de aandacht te brengen. Vooral omdat het illustreert dat de globalisering ook een muzikale dimensie heeft. Zo krijgen we een groep met tablaspeler/vocalist Inder Goldfinger (Ian Brown, Winachi Tribe), bassist/sitarspeler Sheema Mukherjee, vocalist Tuup, drummer Hamid Mantu en keyboardist Tim Whelan die het fundament leggen voor de vocale kwaliteiten van Natascha Atlas, die als vocaliste/componiste ook in de weer is met talloze andere projecten. Een unit om mee rekening te houden.

In twaalf tracks (onder meer Boss Tabla, Sky Giant en Omri Coulu Leek) krijg je een fraai overzicht van muziek die zowel world, fusion als etnische muziek en dance/techno combineert. En dat door een band die de deur wagenwijd open heeft gezet voor veel andere bands, zoals ook Asian Dub Foundation en Massive Attack.

The Story Of Transglobal Underground: Destination Overground:

 1. Shimmer
 2. I Voyager
 3. Taal Zaman
 4. Yallachant (Youth Remix)
 5. Boss Tabla
 6. Omri Coulu Leek
 7. Amulet Reprise
 8. Dancehall Operator
 9. A Tongue Of Flame
 10. Lookee Here (Dreadzone Remix)
 11. Ragaali
 12. Sky Giant