The Selecter – Daylight
Door op 26 oktober 2017

Band: The Selecter
Album_title: Daylight
Genre: Ska
Release_date: 10/06/2017
Label: DMF Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3710650
Daylight The Selecter
3.5
3.5

Eindelijk is daar het langverwachte nieuwe album van The Selecter, de groep rond frontvrouw Pauline Black. Samen met Madness en The Specials stond de groep aan de wieg van de 2 tone ska movement. Zo waren zij in de jaren ’70 en ’80 onder meer gekend om de manier waarop zij sociale kwesties zoals sexisme, racisme aan de kaak stelden. Al gauw rolden hits zoals Gangsters en Kingston Affair aan de lopende band buiten.

In het begin van de jaren ’80 kwam het Selecters debuutalbum Too Much Pressure uit. Met het succes kwamen er ook steeds vaker meningsverschillen en verschillende groepsleden zochten een eigen band te beginnen. In de jaren ’90 kwam er dan toch een poging om de groep nieuw leven in te blazen, iets dat enkele jaren daarna opnieuw gebeurde. Zo kwam in 2015 nog het album Subculture uit en vorig jaar vierden ze nog het vijfendertigjarig bestaan van het Too Much Pressure album. En nu is er dit nieuwe album Daylight, waarop zowel Pauline Black als Hendrickson meespelen.

Wie de groep kent, weet best wel wat te verwachten. Al is de verrassing misschien wel de kwaliteit van de songs. De mix van potige reggae, plezierige ska en luchtige pop werkt wonderwel. Dat heeft veel te maken met de stem van Black die écht goed zingt op dit album, zoals onder meer te horen is op de titeltrack. Pauline’s vocals en het songschrijverschap van Gaps Hendricksons geven het album de feel van een hedendaags album. Modern en eigentijds, net alsof de groep gewoon een best grote tijdssprong maakt zonder de eigenheid te verliezen (Taking Back Control).

En natuurlijk ontbreekt ook de sociale boodschap niet, zeker niet in tijden van Brexit en de opkomst van alt-right bewegingen (Things Fall Apart, waarvan ze de titel mogelijkerwijs ontleend hebben aan Chinua Achebe’s klassieker of Mayhem). Ook onze moderne communicatiemiddelen zijn onderwerp van discussie, zoals te horen is op Frontline. De bijhorende muziek ligt bijzonder aangenaam in het oor. Wie op zoek is naar een aanstekelijke, licht dansbare sound met maatschappijkritische teksten, is bij The Selecter helemaal aan het juiste adres.

Tracklisting Daylight:

  1. Frontline
  2. Remember Me
  3. Daylight
  4. The Big Badoof
  5. Paved With Cold
  6. Taking Back Control
  7. Things Fall Apart
  8. Mayhem
  9. 3 Reasons
  10. Pass The Power