The Riptide Movement – Getting Through
Door op 27 november 2015

Band: The The Riptide Movement
Album_title: Getting Through
Genre: indierock, rock, alternative
Release_date: 05/28/2015
Label: Caroline
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3415439
Getting Through The The Riptide Movement
3.5
3.5

Ierland heeft slechts vier en een half miljoen inwoners, toch kent het land de nodige muzikale grootheden. Natuurlijk zal menigeen denken aan namen als U2, Damien Rice, Van Morrison, Enya, Rory Gallagher, Sinéad O’Connor, The Script en eigenlijk ook sinds kort Hozier. Wellicht dat we binnenkort ook The Riptide Movement aan dit rijtje kunnen toevoegen.

De band maakt iets wat we kunnen noemen als opruiende industriële rock en de band wordt al vergeleken met bijvoorbeeld The Gaslight Anthem, Augustines en Frank Turner. In Iederland werd het debuutalbum Getting Through al veel verkocht, kenden de band enkele top-10 noteringen en bovendien waren veel concerten in het thuisland uitverkocht. Zanger Mal Tuohy zegt daarover dat ‘als we iets willen bereiken, dan gaan we bij elkaar zitten en bespreken we hoe we dat gaan bereiken.’ En vervolgens zou dat dan ook gebeuren, legt Tuohy verder uit.

Met Getting Through hoopt The Riptide Movement niet alleen bekender te worden in Groot-Brittannië, maar ook in de rest van Europa en de Verenigde Staten. Hun bekendste song tot nu toe is wellicht de single All Works Out, waarin de melancholie in de zang van Tuohy goed te horen is. Het nummer is verder erg opzwepend, net als de rest van het album eigenlijk.

Verder gaan een flink aantal nummers over gebroken liefdes, zoals Animal, How Can I Let You Go, You And I en titelnummer Getting Through. Wat opvalt is dat er eigenlijk vrij weinig woorden worden gebruikt, maar de boodschap in elk liedje toch duidelijk overkomt; Tuohy weet zich constant duidelijk verstaanbaar te maken. Bovendien klinkt de muziek erg optimistisch, haast vrolijk, ondanks de terugkerende teksten over mislukte relaties.

Het album is inmiddels al een tijdje geleden uitgebracht in Nederland, maar vooralsnog sprak eigenlijk alleen radiozender 3FM weleens over de Ierse band. Ze traden als eens op in Paradiso en stonden op Eurosonic maar echt aangeslagen bij het grote publiek is The Riptide Movement nog niet. Het is de vraag of dat aan de band of aan het publiek ligt. Mijn gevoel zegt het laatste, want met de muziek is niets mis.

Tracklisting Getting Through:

1. Animal
2. How Can I Let You Go?
3. All Works Out”
4. You And I
5. Getting Through
6. Glór
7. Across The Water
8. Skin And Bones
9. Friday To Sunday
10. Sycamore Tree