The Mountain Goats – Goths
Door op 23 mei 2017

Band: The Mountain Goats
Album_title: Goths
Genre: Indie / Pop
Release_date: 05/19/2017
Label: Merge
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3635827
Goths The Mountain Goats
3.5
3.5

The Mountain Goats is het altijd weer verrassende muzikale vehikel voor de pennenvruchten van John Darnielle. De band, opgericht aan het begin van de jaren negentig, bracht een zestal albums uit op 4AD alvorens naar Merge te verkassen. Darnielle, recentelijk ook nog succesvol als schrijver, met het boek Universal Harvester, neemt ons op Goths mee terug naar de Californische gothic scene van de jaren 80 en 90. Het levert een amusant album op; nostalgie met een knipoog.

Goths is vooral een verhalende plaat over subculturen, scenes en ergens als tiener wel of niet bij horen. De muziek faciliteert hier en is niet altijd even opvallend. En gothisch is zij al helemaal niet, behoudens openingstrack Rain In Soho, een opzwepende maar ook donker-theatrale song met een spookachtige koortje, handelend over de legendarische Londense club The Batcave. Ook de new wave/synthop met fusion-invloeden Shelved is spannend en iets donker getint, de track klimt gestaag op en barst halverwege open als een New Order-eerbetoon.

Elders klinken The Mountain Goats echter heel anders, zoals op het fijne, jazzy We Do It Different On The West Coast of het opgewekte, ontwapenende Unicorn Tolerance, een indiepopsong met fluit waarin Darnielle zingt: ‘I have a high unicorn tolerance’. Paid In Cocaine is westcoastpop met saxofoon en het fragiele For The Portuguese Goth Metal Bands laat stiekem spannende jazzrock-achtige sferen horen op de achtergrond. Verrassend. De muziek op Goths staat dus regelmatig haaks op de thematiek van de plaat. Dat is op zich geen groot probleem al ondergraaft deze aanpak de impact van het concept wel enigszins. Aan de andere kant is het wel erg droogkomisch om een song over Sisters of Mercy-opperhoofd Andrew Eldritch te schrijven en die vervolgens in een wat onbenullig indiepop-jasje te stoppen.

De verwijzingen naar de jaren tachtig en de jeugd van Darnielle zijn legio: ‘Outside it’s 92 degrees and  KROQ is playing Siouxsie and the Banshees / Blaupunkt in the dashboard’. Op het amusante Abandoned Flesh onttrekt hij Gene Loves Jezebel aan de vergetelheid en doet hij daarbij flink aan name dropping. Het is de afsluiter van een opvallende en onderhoudende plaat die – als je de thematiek in ogenschouw neemt – soms wat afdrijft maar die vooral door Darnielle’s rake teksten en de afwisselende arrangementen wel stevig overeind blijft.

Tracklisting Goths:

 1. Rain in Soho
 2. Andrew Eldritch Is Moving Back To Leeds
 3. The Grey King And The Silver Flame Attunement
 4. We Do It Different On The West Coast
 5. Unicorn Tolerance
 6. Stench Of The Unburied
 7. Wear Black
 8. Paid In Cocaine
 9. Rage Of Travers
 10. Shelved
 11. For the Portuguese Goth Metal Bands
 12. Abandoned Flesh