The Melodic – Effra Parade
Door op 15 mei 2014

Band: The Melodic
Album_title: Effra Parade
Genre: Alternative
Release_date: 04/11/2014
Label: Anti
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3274881
Effra Parade The Melodic
4
4

Een fijne Britse verrassing is The Melodic. Hun wereldse folk komt op het erg fijne Effra Parade tot volle bloei in muzikaal zeer rijke songs.

The Melodic brengt muziek die maar slecht te bevatten in een genre naam. Noem het folk, noem het world maar dan schiet je absoluut te kort. The Melodic is net zo hard bezig met dub, Latijnse ritmes en folk. Op het in totaal 15 songs tellende debuutalbum Effra Parade komt die mix aan stijlen en diversiteit alleen maar tegemoet aan het luistergenot. Met 20 verschillende instrumenten, van hobo tot charangos, en geweldige (dubbele) vocalen en met heel veel plezier gemaakt dat aan de songs niet te ontkomen valt.

Met de EP On My Way was begin dit jaar al die fijn eclectische stijl van The Melodic te horen. Met de swingende titeltrack, vol panfluit, folklorico gitaren en melodica, hadden ze gelijk een klassieker in spe te pakken. Op het debuutalbum trekken ze die lijn heerlijk verder. Gelijk in de instrumentale openingstrack Last Thing You Sold, met heerlijke harmonica en het daar perfect op aansluitende On My Way is de sfeer gezet. In songs als Watch the World Turn Blue, met hun eigen vorm van reggae versneden, of juist in Ode To Victor Java (opgedragen aan de artiest en politiek activist uit Chili) waarin de band juist met een sober arrangement speelt, komen de kwaliteiten van de band ook weer optimaal naar voren.

De rest van de songs op het album doen voor de eerder genoemde tracks maar weinig onder. Zoveel variatie van instrumenten en muziek zou bij heel veel bands kunnen leiden tot een ratjetoe aan songs maar omdat de leden van de band echt geweldig kunnen spelen op echt alle instrumenten die ze ter beschikking hebben en daarnaast ook nog eens heel pakkende songs kunnen schrijven boeit Effra Parade van begin tot einde. The Melodic heeft het in zich om net als, een vergelijkbare band als Calexcio, die ook zo ijzersterk muzikale stijlen ideaal door elkaar mixed, alle podia ter wereld te veroveren.

Live schijnt de band een ware sensatie te zijn. Ga ze dus zien: Op zaterdag 17 mei aanstaande speelt de band als voorprogramma van Robert Francis in Bitterzoet, Amsterdam

Tracklisting Effra Parade:

 1. Last Thing You Said – Intro
 2. On My Way
 3. Imperfect Time
 4. Plunge
 5. Honey Bee – Interlude
 6. Roots
 7. Runaway
 8. Ode to Victor Jara
 9. Willow – Interlude
 10. Come Outside
 11. Lost to You
 12. Dreams of Air
 13. Watch the World Turn Blue
 14. Piece Me Back Together
 15. Effra Parade – Outro