The Luyas – Too Beautiful To Work
Door op 24 februari 2011

Band: The Luyas
Album_title: Too Beautiful To Work
Genre: alternative, Pop
Release_date: 02/22/2011
Label: Dead Oceans
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2883833
Too Beautiful To Work The Luyas
4
4

The Luyas komen uit Montréal, een prominente muziekstad, mede dankzij het jaarlijkse jazzfestival en de lokale bands Arcade Fire en Godspeed You! Black Emperor. Net als hun stadgenoten laten The Luyas een gedurfd geluid horen. Dat komt ten eerste door een afwijkend instrumentarium, waar plaats is voor bijvoorbeeld Franse hoorn en een heuse Moodswinger, een 12-strings-citer die werd ontwikkeld door de Nederlander Yuri Landman. Voeg hierbij de rijke percussie en de diverse keyboards en je hebt de voornaamste instrumentale ingrediënten in het geluid van The Luyas te pakken.

Too Beautiful To Work is de tweede plaat van de Canadezen. Met het debuut wist de band in 2008 in Canada al de nodige aandacht te trekken. Er waren destijds al wat banden met Arcade Fire en dat zal zeker geholpen hebben. The Luyas hebben echter voldoende te bieden om niet als protegé van Arcade Fire door het leven te gaan. De band klinkt bij vlagen hypnotiserend en vervreemdend terwijl er op andere momenten een soort kinderlijke onschuld rondwaart. Wat opvalt is de prominent aanwezige percussie.

Het titelnummer opent de plaat en laat een opwindend geluid horen met lekkere keyboards, originele geluidseffecten en prettig drumwerk. De kinderlijke zang komt van Jessie Klein. De track is voorzien van een ondefinieerbaar Frans tintje en zou op een Stereolab-album bepaald geen modderfiguur slaan.

Een nummer als Tiny Head laat lekker pruttelende gitaren horen en messcherpe percussie. De weer opvallend kinderlijke zang van Klein voegt deze keer niet zo veel toe. Een of twee instrumentale tracks zouden sowieso geen afbreuk doen aan dit album. In het experimentele Moodslayer is de zaak beter in balans. Een atmosferisch, vervreemdend nummer dat zowel dikke als ragfijne percussie laat horen met een eenvoudige zanglijn die het nummer draagt.

Canary klinkt als een soundtrack bij een experimentele, onheilspellende film, al geeft Kleins heldere stem lucht. Keyboards en noise in seventies-stijl kleuren het subtiel swingende I Need Mirrors, een nummer dat net als een aantal andere tracks erg abrupt eindigt. ‘Laat ze achter met een verlangen naar meer’, zal de band gedacht hebben. Nou, daar is men aardig in geslaagd: Too Beautiful To Work doet uitzien naar meer van The Luyas.

Tracklisting Too Beautiful To Work:

  1. Too Beautiful To Work
  2. Worth Mentioning
  3. Tiny Head
  4. Moodslayer
  5. Canary
  6. Spherical Mattress
  7. Cold Canada
  8. What Mercy Is
  9. I Need Mirrors
  10. Seeing Things