The Luyas – Animator
Door op 24 oktober 2012

Band: The Luyas
Album_title: Animator
Genre: Electronic, shoegaze, indie, alternative, experimental
Release_date: 10/16/2012
Label: Dead Oceans
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3136141
Animator The Luyas
3.5
3.5

De Canadese formatie The Luyas bracht dit jaar haar derde langspeler getiteld Animator uit. Animator opent met het hoogtepunt: het meer dan acht minuten durende Montuno: een bonte verzameling geluiden geproduceerd door synthesizer (Wurlitzer), opgewonden violen en andere special effects. Pas na drie minuten avontuur begint zangeres Jessie Stein te zingen. Na zo’n vijf minuten is er de zoveelste wending en hoop je dat dit prachtige nummer nooit meer stopt. Bij iedere luisterbeurt hoor je meer, alleen al in de eerste song. Wat een avontuur.

Song nummer twee, getiteld Fifty/Fifty begint met hypere synths en opgetogen drums en Stein’s zang is minder zwoel en ingetogen maar zoeter en kinderlijker als op Montuno. Het nummer heeft schitterende wendingen waarin het nummer ineens een bepaalde extra spanning, een extra laag krijgt. Weer erg lekker.

The Quiet Way begint met een Lord Of The Rings-achtig geluidseffect en pielt en dreunt daarna nerveus en donker door. Complimenten voor (nieuwe) drummer Mark Wheaton, die de nummers diepte geeft en interessanter maakt dan vergelijkbare electronische shoegaze acts. Your Name’s Mostly Water bevat briljante toetspartijen, heel psychedelisch en nerveus. Stein’s teksten zijn net zo mysterieus als de klanken en vioolpartijen. Earth Turner klinkt spacy en de toetsen verwijzen naar het oude geluid van Goldfrapp.

Talking Mountains bevat weinig muzikaal spektakel en doet het met akoestische gitaar en wat toetsen op de achtergrond. Ook dat gaat de band prima af, maar de ‘drukkere’ nummers zijn boeiender en blijven veel beter hangen. Jammer genoeg komen er verder weinig indrukwekkende nummers naar het einde van de cd. Het klinkt allemaal dromerig en prima, maar niet meer zo spectaculair als de eerste helft. Al is het korte instrumentale intermezzo Crimes Machine heerlijk buitenaards en had dat meer uitgebreid mogen worden als geheel nummer.

Tracklisting Animator:

  1. Montuno
  2. Fifty/Fifty
  3. The Quiet Way
  4. Face
  5. Your Name’s Mostly Water
  6. Earth Turner
  7. Talking Mountains
  8. Traces
  9. Crimes Machine
  10. Channeling