The Jon Spencer Blues Explosion – Dirty Shirt Rock ‘N’ Roll
Door op 29 april 2010

Band: The Jon Spencer Blues Explosion
Album_title: Dirty Shirt Rock 'N' Roll
Genre: alternative
Release_date: 04/19/2010
Label: Shove
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2754612
Dirty Shirt Rock 'N' Roll The Jon Spencer Blues Explosion
4
4

The Jon Spencer Blues Explosion is ontstaan uit de as van de legendarische noise band Pussy Galore waar Jon Spencer ook al de frontman van was. De eerste albums van TJSBE zijn heel moeilijk tot onmogelijk nog te krijgen (A Reverse Willie Horton, Jon Spencer Blues Explosion en Present Jams In The Crypt Style). In Amerika begon de band door te breken naar het grote publiek met Extra Width en kregen ze zelfs hun eerste video op MTV.

In Nederland brak de band eigenlijk pas voor het eerst een beetje door met het vijfde album Orange. Op dit album werd hun anarchistische mix van rock ā€™n roll, blues en noise nog meer in voor in pakkende liedjes omgezet dan op de voorganger. De galmende, funky beats van Russell Simins, de huilende, macho Elvis style vocalen van Jon Spencer en het lawaaierige, met blues en funk doorspekte gitaarwerk deden het werk. Daarna volgde Now I Got Worry en Acme die het succes van de band alleen maar groter maakte en waarop de stijl van TJSBE meer evalueerde en er ook steeds meer soul in kwam. Eind jaren ā€™90 kwam er een pauze van vier jaar en kwamen Plastic Fang en Damage uit.

Dirty Shirt Rock ā€˜nā€™ Roll is het fysieke startsein voor een hele reeks re-releases van Jon Spencer. Het is een verzamelaar die de eerste tien jaar bestrijkt. 22 nummers van alle albums (dus ook de moeilijk verkrijgbare eerste platen) geven echt een schitterend overzicht van die jaren. Voor wie bijvoorbeeld niet zo bekend is met het oude werk of wellicht helemaal niet bekend is met de band (jonge White Stripes of Black Keys fans) is deze cd een regelrechte aanrader. Lap Dance, Bellbottoms, Afro, Blues X Man, Fuck Shit Up, Talk About The Blues, ze zijn allemaal op dit album terug te vinden.

Na deze verzamelaar zullen Now I Got Worry en Controversial Negro , The Jon Spencer Blues Explosion (First Year), Extra Width + Mo Width, Orange + Remixes (2-disc) en Acme + Xtra Acme (2-disc) nog verschijnen. Allemaal geremasterd, voorzien van extra nummers en liner notes. Dat gaat een mooie zomer worden!

Tracklisting Dirty Shirt Rock ‘N’ Roll:

 1. Chicken Dog
 2. Magical Colors
 3. Money Rock ‘N’ Roll
 4. Love Ain’t On The Run
 5. Blues X Man
 6. Buscemi
 7. Bellbottoms
 8. History Of Sex
 9. Fuck Shit Up (Live)
 10. Leave Me Alone So I Can Rock Again
 11. Shake’em On Down (Edit Version)
 12. Train #2
 13. Water Main
 14. Hell
 15. Wail (Video Mix)
 16. Afro
 17. Greyhound
 18. Talk About The Blues
 19. Flavor (Remix)
 20. Feeling Of Love
 21. Lap Dance
 22. She Said (Single Edit)