The Girl Who Cried Wolf – A(R)MOR
Door op 03 januari 2019

Band: The Girl Who Cried Wolf
Album_title: A(R)MOR
Genre: doompop, alternative, trip rock
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
A(R)MOR The Girl Who Cried Wolf
3.5
3.5

Drie jaar na het debuutalbum verscheen onlangs de tweede plaat van het Vlaamse The Girl Who Cried Wolf. Dit A(R)MOR werd overigens voorafgegaan door ep Three Beggars And A Thief, geïnspireerd door de film Antichrist van Lars von Trier.

De muziek van The Girl Who Cried Wolf laat zich omschrijven als trip rock of, om het nog wat eloquenter aan te geven, hypnotische droompop. Invloeden komen van Portishead, Esben And The Witch maar ook van Tool en Swans. Het momenteel sterk in de belangstelling staande, eveneens Belgische Whispering Sons is ook enigszins vergelijkbaar. Op A(R)MOR weet de band hun indringende en dynamische livesound goed te vangen. De muziek is donker, omineus, stevig en confronterend maar niet verstikkend of loodzwaar. Er blijft ruimte voor cello, viool én voor zangeres Heleen Destuyver. Haar relatief spaarzame maar treffende, soms bijna serene vocalen fungeren eigenlijk als een extra instrument in het geheel, alhoewel haar rake teksten ook zeker de aandacht trekken.

A(R)MOR opent donker en dreigend met Hidden en Healer maar er blijft genoeg lucht over om te kunnen genieten, daar kunnen de ontladingen in de muziek, die spookachtig dan wel hard zijn, niets aan veranderen. De single Running is lichtvoetiger en neigt meer naar new wave/postpunk; een fraaie track. Na het sterke openingstrio verrast The Girl Who Cried Wolf met twee korte stukken die uiteenlopen van spaarzaam en instrumentaal tot uitzinnig en vocaal. De titels, Willow Tree en Pestilence, dekken de lading goed.

Op Left zwelt de ingehouden muziek langzaam aan tot een hypnotisch geheel, een soort koortsdroom die vervolgens via de minimale strijkklanken van Hold On overgaat in het dreinende, heel even naar jazz/electronic neigende, Senseless. Het is een track die bewijst dat The Girl Who Cried Wolf op verschillende wijzen de spanning vast kan houden. Al met al is de band er goed in geslaagd een even duistere als aantrekkelijke plaat te maken, een album als een soort zuigende, verontrustende droom.

Tracklisting A(R)MOR:

 1. Hidden
 2. Healer
 3. Running
 4. Willow Tree
 5. Pestilence
 6. Iron & Stone
 7. Left
 8. Hold On
 9. Senseless
 10. Skin
 11. Ashes