The Fuzzbrats – Fuzzed Senseless
Door op 13 december 2014

Band: The Fuzzbrats
Album_title: Fuzzed Senseless
Genre: Punkrock, punk, grunge
Release_date: 12/28/2014
Rating: Vier sterren (4)
Fuzzed Senseless The Fuzzbrats
4
4

The Fuzzbrats is een vijfkoppige band uit Rotterdam. Het quintet produceert naar eigen zeggen ‘grunk’, een mix tussen punk en grunge.

Wij hadden het niet beter kunnen omschrijven. The Fuzzbrats klinkt niet anders dan een vuig garagerockbandje weggelopen uit eind jaren ’80, begin jaren ’90. Niet geheel toevallig werd de band in 1993 gevormd, toen nog als trio. Al snel voegde zanger Okkie zich bij gitarist Ron, bassist Peter ‘The Butcher’ B. Thompson en drummer Mark, werd er een bandwedstrijd gewonnen en mocht The Fuzzbrats spelen in het voorprogramma van niemand minder dan Radiohead, dat destijds het album The Bends promootte.

De band maakte indruk, want enkelen in het publiek vonden de band zo goed dat de Rotterdammers gevraagd werden te toeren door Duitsland. ‘Fuzz’toetsenist ‘C-Stein’ werd bij de band gevoegd en de band was compleet. Letland en Litouwen warden ook aangedaan. Hun optredens en interviews werden er op nationale tv uitgezonden.

Na de successen viel de band wegens gezondheidsproblemen uit elkaar. Peter en Mark werden tijdelijk vervangen door andere muzikanten, maar het bleek geen gouden formule. In 2013 vonden de originele bandleden elkaar terug en nu is daar dan Fuzzed Senseless, de eerste plaat van de heren.

Van snelle punkstampers als opener Fuzzed Senseless, het met fuzzy toetspartijen overgoten Comply! en Over of het nog geen halve minuut tellende en ironisch getitelde To The Point, naar het drone-achtige E en van het zo herkenbaar klinkende Bore Me, naar meer exotische klanken in Arabian Gum en Spanish Fly; The Fuzzbrats zijn van meerdere markten thuis en Fuzzed Senseless is daardoor allesbehalve eentonig.

De dertien liedjes klinken lekker ongepolijst, razend en vooral: als muziek die tegenwoordig niet meer gemaakt wordt. Toch wel blijkbaar. Dankbaar als we zijn zetten we Fuzzed Senseless nog een keer op en hopen we op een wereldtourtje. Pinkpop 2015, hoofdpodium, met een publiek dat net zo gek wordt als bij Pearl Jam op Pinkpop 1992, dat zou toch wonderschoon zijn. Time to destroy!

Tracklisting Fuzzed Senseless

 1. Fuzzed Senseless
 2. You’re So Loaf
 3. Level It
 4. Freeze Your Fire
 5. Comply!
 6. E
 7. Bore Me
 8. Arabian Gum
 9. Spanish Fly
 10. Over
 11. Thrustfucker
 12. Time To Destroy