The Ex viert 33 1/3 jubileum met bijzondere optredens
Door op 07 december 2012

Band: The Ex
Genre: Alternative, Alternative
Label: Terp Records

De eigenzinnige, vernieuwende Nederlandse band The Ex viert zijn 33⅓-jarige bestaan met een reeks festivals in Londen, Parijs, Brussel en Amsterdam. Festivals waarin niet alleen terug- maar vooral vooruitgekeken wordt. Onder de vele gasten zijn zowel jonge als gerenommeerde experimentele, improviserende en andere opwindende musici uit onder meer Amsterdam, New York, Chicago, Ethiopië, Scandinavië en Groot-Brittannië.

Al sinds 1979 is The Ex nooit voor één gat te vangen. Begonnen in de punk-explosie, waarin alles kon, bleef de band altijd nieuwsgierig en eigenwijs. Met gitaar, bas, drums en stem als basis werd voortdurend gezocht naar muzikaal onontgonnen terrein: begin jaren ’80 werd al samengewerkt met jazzmusici en met een Iraans-Koerdische groep, later met o.a. Kamagurka, Tom Cora, Sonic Youth, Han Bennink, Jan Mulder, Ab Baars en Wolter Wierbos. In 2002 startte The Ex een levendige muzikale uitwisseling met Ethiopië, waaruit onder meer twee cd’s voortkwamen met de legendarische saxofonist Getatchew Mekuria.

Na 33⅓ jaar, meer dan 25 albums en ongeveer 1800 optredens doet de band nog altijd alles in eigen beheer, zonder platenmaatschappijen, managers of roadies. Door alles zelf te doen is The Ex meer dan ooit een voorbeeld voor vooruitstrevende bands en musici.

Muziekjournalist Henning Bolte zegt het fraai : “Verbazingwekkend is dat men in Nederland nog steeds vasthoudt aan het oude beeld van marginale maar leuke “punk-band” en vooral nauwelijks doorheeft dat The Ex internationaal één van de meest bekende en succesvolste Nederlandse wereldmuziek-bands is (zo niet dé) en dat iets soortgelijks geldt voor hun positie in de sector van vrije improvisatie. Er zijn maar weinig bands op dat gebied zo lang op zo’n niveau bezig en internationaal zo’n waardering krijgen. Bij dit beeld hoort ook dat de band weinig in eigen land speelt of beter gezegd weinig gevraagd wordt.” 

Concertschema:

  • 29 en 30 november: Cafe Oto, London
  • 14 en 15 december: La Dynamo, Paris (Pantin)
  • 16 december: Les Ateliers Claus (@Les Brigittines), Brussels
  • 20 december: Rumor Festival 71, Utrecht (i.s.m. Bimhuis)
  • 21 en 22 december: Bimhuis, Amsterdam

Written in Music Nieuwsbrief