The Ex – Catch My Shoe
Door op 16 november 2010

Band: The Ex
Album_title: Catch My Shoe
Genre: Alternative
Release_date: 10/15/2010
Label: Terp Records
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 2823478
Catch My Shoe The Ex
4
4

Er is geen andere band als het Nederlandse The Ex. Begonnen als punkband groeide het gezelschap via alternative jazz en world uit tot de meest interessante band die het Nederlandse muzieklandschap kent. Met hun nieuwe album Catch My Shoe voegen ze een nieuw groeibriljant aan hun collectie toe.

Eerlijk gezegd hadden Ex fans er een hard hoofd in toen zanger van het eerste Ex uur G.W. Sok de band verliet. Op het nieuwe album blijkt dat Arnold de Boer (ex Zea) een prima opvolger is. Hij trekt de band naar een ander niveau, een wat luchtiger stijl in tegenstelling tot de heerlijk anarchistische retirades van Sok. Het praatzingen van de Boer geeft nog meer ruimte voor de zeer interessante muziek die de songs bevatten. Muziek die nog steeds hoekig en rafelig is. Met de geweldige gitaarerupties van Terrie als grote trekker.

Catch My Shoe werd in 3 dagen wederom opgenomen in de studio van alternative held Steve Albini in Chicago. Een samenwerking die vanaf het in 1998 verschenen album Starters Alternators en het daarop volgende Dizzy Spells uitstekend was bevallen. Albini weet het oergeluid uit de band te halen en door de band aangedragen ideeën prima in de productie in te bouwen. De band is over de afgelopen jaren volop beïnvloed door de Afrikaanse muziek. Vooral de Konono sound uit Kongo en Ethiopische ritmes zijn binnen de bandsound een soort automatisme in ritme geworden. Het verrijkt de Ex sound tot iets geheel anders en eigens. Drummer Kat is, net als gitarist Terrie, van een muzikale buitencategorie. Vooral in songs als 24 Problems, Keep On Walking en Double Order klinkt de band als een perfecte link tussen punk en Afrika. Met de invulling van trompettist Rou Paci als verrassingseffect. De teksten zijn als immer politiek verbonden (klimaatverandering) maar bevatten net zo goed vermakelijke verhalen over verlate treinen.

Catch My Shoe is een stekelig en sprankelend Ex album en een zeer interessante stap in een nieuwe muzikale richting. The Ex blijft de meest interessante Nederlandse band om (internationaal) te volgen.

Tracklisting Catch My Shoe:

  1. Maybe I Was The Pilot
  2. Double Order
  3. Cold Weather Is Back
  4. Bicycle Illusion
  5. Eoleyo
  6. Tree Float
  7. Keep On Walking
  8. Life Whining
  9. 24 Problems