The Eighties Matchbox B-Line Disaster – Blood & Fire
Door op 12 januari 2011

Band: The Eighties Matchbox B-Line Disaster
Album_title: Blood & Fire
Genre: alternative
Release_date: 01/17/2011
Label: Black Records
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 2855553
Blood & Fire The Eighties Matchbox B-Line Disaster
4.5
4.5

Wie kent ze nog? The Eighties Matchbox B -Line Disaster. Ten tijde van hun debuut album Horse Of The Dog was deze band een mega hype in Engeland, maar ook in Nederland was de interesse groot in deze donkere goths met Cramps liefde. Toch kwamen ze niet uit de underground vandaan. Hun mix van donkere wave, Nick Cave-achtige vocalen, psychobilly, punk en nihilistische teksten was niet voor een groot publiek weggelegd. Hun video’s bleken de sfeer perfect weer te geven. Een goed voorbeeld hiervan is Chicken.

Hun tweede album kon de aandacht die het debuut kreeg niet evenaren. Drugsproblemen hielpen de band ook niet veel verder en het bleef dus stil. Ook dit derde album is al uit sinds mei 2010, maar wordt nu pas in Nederland officieel uitgebracht door V2. Dat zegt een boel helaas over het vertrouwen in deze band, maar het zegt niets over de uitmuntend hoge kwaliteit van deze cd. De oplettende muziekliefhebber heeft natuurlijk al de geweldige single Love Turns To Hate zien voorbij komem.

Gedeeltelijk laat dit nummer hun bekende sound horen, maar het refrein gaat toch heel erg naar echte wave. Homemade is ook pure donkere wave geworden, maar wel met de intentie van rock ’n roll. Man Of All Seasons en Monsieur Cutts zijn zeer ruige, opzwepende en lawaaierige tracks met een bijna hardcore punk attitude. So Long Goodnight is door de meesterlijke zanglijn een absoluut hoogtepunt van Blood & Fire. In vergelijking met het debuut heeft de band de psychobilly invloeden ingeruild voor een bluesinjectie. Daarnaast zijn de wave invloeden prominenter aanwezig wat tot bijzonder pakkende stukken leidt. TEMBD heeft haar sound verrijkt zonder aan kracht in te boeten, want Blood & Fire klinkt zoals de titel doet vermoeden.

Tracklisting Blood & Fire:

 1. Love Turns To Hate
 2. Mission From God
 3. So Long Goodnight
 4. Under My Chin
 5. Riptin
 6. Monsieur Cutts
 7. I Hate The Blues
 8. Man For All Seasons
 9. Don’t Ask Me To Love You
 10. Never Be The Same
 11. Are You Living