The Czars – Sorry I Made You Cry
Door op 06 april 2006

Band: The Czars
Album_title: Sorry I Made You Cry
Genre: Alternative
Release_date: 04/05/2006
Label: Bella Union
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3324602
Sorry I Made You Cry The Czars
4
4

Sorry I Made You Cry is het feitelijke afscheidsalbum van The Czars uit Denver. Het is een verzameling covers die op B-kanten en op compilaties verschenen en een aantal niet eerder uitgebrachte Czars tracks.

Toen na het succesvolle album Goodbye in 2004 binnen 9 maanden 5 van de 6 leden van de band opstapten bleef John Grant alleen over. Hij toerde nog even onder de naam The Czars door maar besloot al snel daarna om een andere muzikale weg te gaan. Het album Sorry I Have Made You Cry markeert dus het definitieve afscheid van de band (1994-2004).

Het is een heel mooi afscheidsalbum geworden dat vooral John Grant als geweldig zanger centraal stelt. De songs hebben allen een zeer sobere basis, meestal puur een akoestische of elektrische gitaar, waardoor de prachtige wendingen in Grants stem optimaal voor het voetlicht komen. Of het nu de geweldige versie van ABBA’s Angel Eyes of een verrassende versie van Tim Buckley’s Song To The Siren is, Grant glorieert.

Opvallend sterk zijn ook de versies van Brenda Lee’s I’m Sorry en Patsy Cline’s I Fall To Pieces. Grant zingt ze met het grootste gemak naar grote hoogten. Dat flikt hij ook met een lang uitgerekte versie van Rodgers & Harts My Funny Valentine. IJzersterk klinkt Grant ook in Connie Francis’ Where The Boys Are, een song die hem op het lijf geschreven is. Hoewel Francis de song wereldberoemd maakte werd de song door een man geschreven. De meesten zullen echter al verkocht zijn als ze de openingstrack Black Is The Colour gehoord hebben.

Hoewel Sorry I Made You Cry vooral een album is waarop John Grant zijn grote impact als zanger van The Czars laat horen, is het ook een fraai afscheidsalbum van een band die absoluut meer aandacht had verdiend in de jaren dat ze actief waren. In een aantal songs (zoals For Emily) krijgen we trouwens ook een goed voorproefje van hoe Grant zich later solo zou presenteren.

Tracklisting Sorry I Made You Cry:

 1. Black Is The Colour
 2. Angel Eyes
 3. Where The Boys Are
 4. My Funny Valentine
 5. For Emily
 6. Leavin’ On Your Mind
 7. You Don’t Know What Love Is
 8. I’m Sorry
 9. I Fall To Pieces
 10. Strange
 11. Song To The Siren