The Czars – Best Of
Door op 04 december 2014

Band: The Czars
Album_title: Best Of
Genre: Alternative
Release_date: 12/01/2014
Label: Bella Union
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3358302
Best Of The Czars
4.5
4.5

Dat The Czars nooit wereldberoemd werden is maar moeilijk te begrijpen. Al helemaal nu hun voormalige frontman John Grant solo zo ontzettend succesvol is met een gedeeltelijk vergelijkbare sound. Met terugwerkende kracht kun je The Czars nu gaan ontdekken via een perfecte en lekker volle verzamelaar.

The Czars bestond van 1994 tot 2004 en werd opgericht door John Grant (piano, zang) en Chris Pearson (bas). Gedurende de 20 jaar van zijn bestaan bracht de band in totaal 6 albums uit, waarvan Goodbye in 2004 het zeer fraaie slotakkoord was. Vanaf hun derde album Before….But Longer (2000) werd de band geproduceerd door Bella Union-eigenaar Simon Raymonde. Grant had hem als groot fan van Cocteau Twins (waarvan Raymonde natuurlijk de bassist was) met tapes van steeds weer nieuwe songs kunnen overtuigen The Czars voor Bella Union te tekenen en de band ook te produceren.

Met dat derde album verkreeg de groep gelijk meer aandacht en dankzij The Ugly People vs The Beautiful People (2001) werd de band zelfs bekend en speelde vanaf toen op de betere podia. Tot een echt grote doorbraak mocht het echter nooit komen. Goodbye bleek het meest succesvolle album maar toen binnen 9 maanden na de release alle bandleden, op John Grant na, opstapten was het snel over.

De afgelopen jaren speelde Grant tijdens zijn solo-optredens reeds veel oude Czars-songs en nu Best Of uit is kunnen we definitief bepalen dat The Czars een band was die veel meer aandacht had verdiend. Samengesteld door Grant zelf laat het album (enkel op cd, fijn dubbel op vinyl) horen dat de songs van de band, voor het leeuwendeel geschreven door Grant, in basis al datgene hebben wat Grant later solo zo interessant zou maken. Fraai uitgesponnen, veelal ingetogen, songs met een prachtige emotionele lading die door Grant geweldig gezongen worden. De bandleden spelen volledig in dienst van de songs en Grants stem.

Het leverde pareltjes op als Drug, Paint The Moon, Little Pink House en Killjoy maar juist met het uitbrengen van Best Of word je gewaar dat er nog zoveel meer moois is. Albumopener Val of Anger zijn daarvan al net zo goede voorbeelden. Ook Grants ode aan Cocteau Twins-zangeres Liz Fraser in Song To The Siren, de Tim Buckley-song die zij met This Mortal Coil legendarisch maakte, is prachtig. Best Of bevat 16 Czars-songs en ze zijn allemaal even raak en indrukwekkend. Daarmee vormen ze de ideale introductie tot Grants vorige muzikale leven.

Tracklisting Best Of:

 1. Val
 2. Concentrate
 3. Get Used To It
 4. Dave’s Dream
 5. Roger’s Song
 6. Drug
 7. Side Effects
 8. Anger
 9. Killjoy
 10. Lullaby 6000
 11. Paint The Moon
 12. Goodbye
 13. My Love
 14. Los
 15. Little Pink House
 16. Song To The Siren