The Charlatans – Different Days
Door op 17 juni 2017

Band: The Charlatans
Album_title: Different Days
Genre: Alternative
Release_date: 05/26/2017
Label: BMG
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3640950
Different Days The Charlatans
4
4

Het blijft een wonder dat The Charlatans zo’n fitte band is gebleven. De band heeft onderweg toch wel heel erg veel meegemaakt. Maar na het erg fijne Modern Nature van twee jaar terug is ook het nieuwe Different Days weer een zeer aangename aangelegenheid.

The Charlatans, ooit ontstaan in de roerige Madchester tijden laat jaren tachtig, kreeg het nodige voor hun kiezen. Drugs, alcohol, de veel te vroege dood van organist Rob Collins en het vier jaar geleden overlijden van drummer Jon Brookes, kregen de band er echter niet onder. Zanger Tim Burgess, gitarist Mark Collins, Bassist Martin Blunt en keyboardspeler Tony Rogers maakten dat met hun vorige album Modern Nature maar al te duidelijk. Met het sterke Different Days trekken ze die lijn strak door.

De band kreeg voor het opnemen van het nieuwe album de hulp van veel vrienden. Met New Order’s Stephen Morris (die de band ook al op het vorige album hielp), The Verve’s Pete Salisbury en A Certian Ratio’s Donald Johnson op drums, Johnny Marr en Paul Weller op gitaar, New Order’s Gillian Gilbert op synthesizer en wat gesproken teksten door schrijver Ian Rankin en songschrijver/zanger Kurt Wagner heeft de band een waar dreamteam om zich heen verzameld.

Maar het is de band zelf die met een stapel ijzersterke songs het succes van voorganger Modern Nature moeiteloos weet te continueren. Albumopener Hey Sunrise is daarvan gelijk een heerlijk voorbeeld en eerste single Plastic Machinery al net zo. Geweldige single is dat zeg! Maar ook songs als Not Forgotten, There Will Be Chances en Let’s Go Together zijn niet te versmaden. Het samen met Paul Weller geschreven en gespeelde Spinning Out sluit het album uitstekend af.

The Charlatans hebben met Tim Burgess natuurlijk de ideale zanger die met veel optimisme ook donkere zaken kan aantikken. De sound van de band waarbij dansbare songs worden doortrokken door melancholie blijft een hele interessante. Van alle bands die rond de zo uitzinnige Madchester periode opkwamen zijn The Charlatans altijd de meest geloofwaardige en, ondanks alle problemen, meest consistente geweest. Different Days, hun alweer dertiende album, is zelfs een van hun beste. The Charlatans zijn springlevender dan ooit.

Tracklisting Different Days:

 1. Hey Sunrise
 2. Solutions
 3. Different Days
 4. Future Tense
 5. Plastic Machinery
 6. The Forgotten One
 7. Not Forgotten
 8. There Will Be Chances
 9. The Same House
 10. Over Again
 11. Let’s Go Together
 12. The Setting Sun
 13. Spinning Out