The Breeders – All Nerve
Door op 13 maart 2018

Band: The Breeders
Album_title: All Nerve
Genre: Alternative
Release_date: 03/02/2018
Label: 4AD
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3766001
All Nerve The Breeders
4
4

Het is alweer 25 jaar geleden dat Last Splash, het meesterlijke en legendarische tweede album van The Breeders uitkwam. Het album dat de band wereldfaam bracht maar ook een hoop ellende met drank en vooral drugs opleverde. Sommige bandleden overleefden het succes niet zonder een flinke tijd uit het rock-’n-roll leven te stappen.

Ouder en wijzer en met het 20-jarige Last Splash jubileum in zicht kwam de originele line-up, dus naast band masterminds Kim Deal (zang/gitaar) en haar zus Kelley (gitaar/zang) ook bassiste Josephine Wiggs en drummer Jim Macpherson, weer bij elkaar. Vrij snel daarna werden er na die tour zelfs weer nieuwe songs geschreven en geoefend in de studio kelder onder Kim Deals huis in Dayton, Ohio.

Dat allemaal in een ontspannen sfeer en zonder verwachting. Pas toen bleek dat de songs krachtiger en sterker bleken dan verwacht, werden er producers (Steve Albini, Mike Montgomery, Greg Norman en Tom Rastikis) ingeschakeld om de songs op te nemen. Met het uitkomen van All Nerve, hun nog maar vijfde album in 28! jaar, wordt wel heel erg duidelijk dat dit relaxte proces de beste Breeders plaat sinds Last Splash heeft opgeleverd.

Er hangt een onbevangen sfeer over het album waardoor die lekker rommelige tegelijk zo superaanstekelijke en ongepolijste sfeer die The Breeders altijd zo kenmerkte, optimaal uit de verf komt. Kim Deal heeft geweldige songs voor All Nerve verzameld en ze zijn met zowel power als elegantie opgenomen. De songs rocken maar lagen ook mooi in instrumentaties. Luister naar de spanningsopbouw van albumopener Nervous Mary en je bent gelijk verkocht.

En ook songs als het geweldige Walking With The Killer, het zelfs nog sterkere Dawn: Making The Effort of Skinhead #2 (‘I need spit to crush those beetles on my lips’) en de zo heerlijk ongepolijste albumafsluiter Blues At The Acropolis, overtuigen optimaal. All Nerve brengt The Breeders terug naar waar ze net na debuut Pod en net voor Last Splash muzikaal zaten. Dezelfde ruwe energie en rafelige songs met als groot extra dat ze nu gevoed worden met de bezieling van een ouder geworden band.

Tracklisting All Nerve:

 1. Nervous Mary
 2. Wait in the Car
 3. All Nerve
 4. MetaGoth
 5. Spacewoman
 6. Walking with the Killer
 7. Howl at the Summit
 8. Archangel’s Thunderbird
 9. Dawn: Making an Effort
 10. Skinhead #2
 11. Blues at the Acropolis