The Boxer Rebellion – Ocean By Ocean
Door op 02 mei 2016

Band: The Boxer Rebellion
Album_title: Ocean By Ocean
Genre: Alternative, Pop
Release_date: 04/29/2016
Label: Kobalt
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3511898
Ocean By Ocean The Boxer Rebellion
3.5
3.5

Ze hebben er lang en hard voor gewerkt, maar The Boxer Rebellion is nu een band waarnaar wordt uitgekeken. Ocean By Ocean is het eerste nieuwe album sinds meer brede doorbraak met de single Diamonds en het album Promises.

De band heeft zich hier niet gek door laten maken. Geen enkele reden toe ook, The Boxer Rebellion bestaat al een kleine 15 jaar en heeft het klappen van de zweep in het decennium voorafgaand aan de doorbraak wel leren kennen. Het noest doorbuffelen al die jaren, werpt nu de vruchten af. Want Ocean By Ocean is hierdoor geen klakkeloze kopie geworden van de bewezen succesformule van de vorige. Eerder een duidelijke voortzetting van het pad dat ze jaren eerder al in waren geslagen.

Dat betekent dat op Ocean By Ocean, de vijfde langspeler van het kwartet en de eerste met nieuwe gitarist Andrew Smith, de sonische verschuiving richting de ritmesectie meer prominent dan ooit is. Een nummer als de elektrisch getinte opener Weapon, of verderop het funky Let’s Disappear bijvoorbeeld, wordt eerder door ritme dan door de melodie gedreven en dat werkt perfect. Nog zo’n vooral vanuit een hypnotiserend ritmepatroon werkend is het bezwerende Keep Me Close. Het is de soms in falsetstand staande en soms meer warme stem van frontman Nathan Nicholson die de boel herkenbaar houdt.

Opvallend is ook dat een op het eerste gehoor duidelijke (hit)single ontbreekt. Ocean By Ocean is er een waarin de tracks bijna organisch in elkaar overlopen en in die luistertrip waarbij de melancholie in de teksten worstelt met de zonnige ritmes zie je de bladeren bij wijze van spreken van de bomen vallen. Het is een herfstplaatje bij uitstek, maar wel eentje waar de zon al achter de wolken vandaan komt. ‘I choose to be happy’, zo zingt Nicholson in afsluiter Let It Go. ‘So why do I feel so sad?’, klinkt het vervolgens meerdere malen, maar uiteindelijk wint tegen het einde van het album het blijheidsmantra. Nipt! Dus in die zin is een release in het voorjaar wellicht gewoon de beste timing.