The Acorn – Vieux Loup
Door op 22 juli 2015

Band: The Acorn
Album_title: Vieux Loup
Genre: alternative, indie, dreampop
Release_date: 06/26/2015
Label: Paper Bag Records
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3410962
Vieux Loup The Acorn
3
3

De drijvende kracht achter The Acorn is Rolf Klausener. Vanuit de eerste thuisopnamen in 2002 werkte de Canadees toe naar het debuutalbum van The Acorn, The Pink Ghosts, in 2004. In 2008 baarde de groep opzien met een album gebaseerd op interviews met de Hondurese moeder van Klausener, een plaat met uitstapjes naar Midden-Amerikaanse muziek en folklore. Dankzij de folk en Americana van No Ghost bleef The Acorn ook in 2010 en 2011 in beeld om vervolgens vier jaar lang geen muziek meer uit te brengen.

Pas in 2014 ging Klauseners vizier weer op The Acorn en schreef hij nieuwe muziek. Dit mondde uit in Vieux Loup, een plaat waarop ingetogen folk een grote rol speelt, hier en daar geaccentueerd door extra elektronica en percussie.

Na de onopvallende opener Rapids trekken een aantal sterke songs voorbij: Palm Springs kent een lekkere groove en een spannend, diep geluid en In Silence valt op doordat de band akoestische gitaar tegenover fraaie bastonen en bijna tribale ritmes plaatst. De dromerige pop van Influence sluit hier aardig op aan.

Het sterke trio lijkt de opmaat naar het hart van de plaat maar Klausener en zijn medebandleden doen het hierna rustiger aan zonder ergens aan intensiteit te winnen of interessante aanknopingspunten te bieden. Sterker nog, men blijft op afstand om pas met de fraaie, pittigere, folkpop van Dominion weer te overtuigen. Niet in het minst door de fijne duozang van Klausener met Sylvie Smith (bekend van Evening Hymns). Met het kalme, afsluitende Artefacts weet The Acorn de aandacht vast te houden dankzij een fijne melodieuze baslijn, ijle gitaren, subtiele orgelklanken en Klauseners breekbare stem die net even beter binnenkomt dan bij een aantal andere songs op de plaat. Hierdoor komen zijn teksten ook beter tot leven.

Al met al weet The Acorn dankzij een handvol geslaagde songs deze terugkeer naar een voldoende te tillen. Dat betekent ook dat ruim een derde van het – korte – album niet erg beklijft. Er staat echter een tweede plaat in de planning voor de herfst. Wellicht dat The Acorn daarmee weer een stap hoger klimt.

Tracklisting Vieux Loup:

  1. Rapids
  2. Palm Springs
  3. In Silence (Enantiomers)
  4. Influence
  5. Cumin
  6. Vieux Loup
  7. Dominion
  8. Artefacts