Tera Melos – X’ed Out
Door op 22 april 2013

Band: Tera Melos
Album_title: X'ed Out
Genre: Alternative rock, mathrock, freakpop, indie Rock
Release_date: 04/15/2013
Label: Sargent House
Rating: Vier sterren (4)
X'ed Out Tera Melos
4
4

Tera Melos is zo’n band die je even over het hoofd kunt zien als je niet goed oplet. Het Californische trio produceert al sinds 2004 vuige en rammelende mathrock in een experimenteel jasje. De band kwam in 2005 met een titelloos debuut, later een bejubelde EP getiteld Drugs To The Dear Youth (2007), bestaande uit diverse stijlen en vol tempowisselingen. De tweede langspeler (Patagonian Rats) verscheen in 2010 en klonk wellicht minder ingewikkeld dan Drugs, maar een stuk steviger en rockiger dan de nieuwe plaat X’ed Out.

Om te beginnen doet het openingsnummer Weird Circles denken aan Phoenix. Sunburn is ook zo eentje waarin een nerveus gitaartje zit dat onverbiddelijk doet denken aan deze symphatieke Franse band, maar ook aan bijvoorbeeld Vampire Weekend (luister ook Until Lufthansa) en aan de surfrock van Nada Surf (luister ook Tropic Lame, Surf Nazis).

Qua drums wordt er in de meeste liedjes flink gepompt, maar het klinkt toegankelijker dan eerder werk, omdat er niet zo verschrikkelijk veel tempo- en maatwisselingen inzitten. Bovendien is de productie een stuk gepolijster en minder lo-fi, wat een bepaalde nieuwe doelgroep zou kunnen aanspreken.

Een lied als New Chlorine begint als een oud Refused liedje, inclusief freaky gitaren, en beukende drums, maar is behalve punk ook bijna shoegaze, zo spooky en dromerig. Bite is robotachtig goed, zo geolied als een machine. Strakke drumpartijen, lekkere gitaareffecten en vocalen die lijken te verzwelgen maar toch doordringen. Tussendoor vinden we ook pure ambient liedjes als Snake Lake en No Phase, die laatste met nog wat vrouwelijke vocalen.

Sommige nummers hebben de potentie tot oorwurm verheven te worden. Neem Slimed, waarin zanger/gitarist Nick Reinhart meermaals enthousiast “You can be my wave” scandeert. Tera Melos is erin geslaagd een freaky maar tamelijk toegankelijke plaat te creëren met experimentele maar aangename popliedjes.

Tracklisting X’ed Out:

 1. Weird Circles
 2. New Chlorine
 3. Bite
 4. Snake Lake
 5. Sunburn
 6. Melody Nine
 7. No Phase
 8. Tropic Lame
 9. Slimed
 10. Until Lufthansa
 11. Surf Nazis
 12. X’ed Out and Tired

Livedata:

Woensdag 11 september: Merleyn, Nijmegen