Témé Tan – Témé Tan
Door op 05 oktober 2017

Band: Témé Tan
Album_title: Témé Tan
Genre: Pop
Release_date: 10/06/2017
Label: PIAS Belgium
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3716720
Témé Tan Témé Tan
3.5
3.5

Er komen de laatste tijd bijzonder veel releases uit de lage landen uit. Er is zoveel talent dat helaas niet altijd opgemerkt wordt. Waardoor de noodzaak van een duwtje in de rug des te belangrijker is.

Neem nu het jonge, Brusselse talent Témé Tan, het alterego van Tanguy Azévu. Zijn gelijknamige debuut is een heel tof album vol catchy singles. Wat meteen opvalt bij de eerste luisterbeurt is de manier waarop de in Congo geboren artiest pop mengt met de meest diverse muzikale invloeden, van zouk en rumba tot rap en Michael Jackson.

Met dit album tracht hij voor een stuk de leemte op te vullen na Stromae, een van de meest voor de hand liggende invloeden. Dat hoor je in het aanstekelijke materiaal, maar ook de manier waarop Témé Tan aan de slag gaat met allerhande beats en geluiden die hij manipuleert. Doe daar nog eens een erg Franstalig klinkende rapstem bij en dan wordt het al bijzonder lastig om wereldster Stromae er niet bij te betrekken. Onmiskenbaar is er die grote invloed, al blijft het vooralsnog bij een poging.

Zijn songs klinken erg fris in de oren en zijn bijzonder radiovriendelijk. Goed lopende singles als Améthys, de opener van de plaat, illustreren dat Teme Tan volop schippert tussen koele pop en exotica. Toch is het meer dan laptopgedoe: zo hoor je tussen de lome beats al eens een prikkelend gitaarriffje.

Of neem ça Va Pas La Tete waarin hij een stevige scheut wereldmuziek (o.a. Braziliaanse muziek) laat horen. Het zou bijvoorbeeld hét nieuwe themalied rond mentale gezondheid kunnen worden. Verder valt regelmatig op hoe ontzettend licht en luchtig de songs soms zijn. Het korte, frisse Champion bijvoorbeeld is weeral zo’n leuke en uitgesproken catchy oorwurm, maar is erg beknopt qua tekst: “I wanna be a champion. I wanna be”, en zo verder.

Halfweg horen we songs die tekstueel iets verder gaan, zoals bijvoorbeeld Menteur. Geen zin meer om belogen en bedrogen te worden. Zodoende blijft hij op zijn hoede. Het leven heeft hem tenslotte al wat slagen uitgedeeld (Coups De Griffe). Een van de hoogtepunten op zijn debuutalbum is het fijne Le Ciel waarop de rapstem van Teme Tan gekoppeld wordt aan nostalgische R&B.

De leukste nummers zitten vooral in de staart van het album. Vooral die nummers waarop de meer exotische klanken (zoals de handclaps in Matiti of de Afrikaanse percussie en de blazers in Tatou Kité) prominent naar voren komen maken mee het album. Net als de manier speelt en puzzelt met taal (Sé Zwa Zo). Met het relatief trage, maar mooie Hospital besluit Témé Tan zijn erg fijn debuut vol met Afrikaanse en Braziliaanse invloeden (die dansbare ritmiek): “it’s all over now”, geeft hij te kennen.

Tracklisting Témé Tan:

 1. Améthys
 2. Ça Va Pas La Tête ?
 3. Champion
 4. Menteur
 5. Coups De Griffe
 6. Ouvrir La Cage
 7. Le Ciel
 8. Matiti
 9. Olivia
 10. Sè Zwa Zo
 11. Tatou Kité
 12. Hospital