[tən a.dəm] – Katzenjammer
Door op 23 mei 2018

Band: [tən a.dəm]
Album_title: Katzenjammer
Genre: Alternative
Release_date: 05/05/2018
Label: Solidude
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Katzenjammer [tən a.dəm]
3.5
3.5

Misschien eerst even voorstellen: [tən a.dəm] is de groep rond podiumdichter Bart Jacques aka Bardthesque (Letterzetter/stadsdichter Kortrijk 2015-2017) met bassist Joshua Dellaert en piano/keyboardspeler Thomas Vanhauwaert. De groep tourde doorheen de lage landen en was te zien op diverse muziek- en theaterfestivals (o.a. Theater Aan Zee – TAZ, M-id Zomer,..). In 2015 volgde een eerste, in bescheiden oplage uitgegeven muziekalbum [tən a.dəm] bij Uitgeverij Poëziecentrum. Een jaar later leverde de band tekst en muziek voor de muziektheatervoorstelling Bastaardt en volgde de release van een mini-ep Dieu Est En Congé. Het nieuwe Katzenjammer album, uit via Solidude Records – de thuisbasis van vele andere bands als Bestiaal,.. , vloeit daar uit voort.

En er zijn nog plannen, want in het najaar 2018 trekt de groep naar Namibië om er het album te presenteren en om er samen te werken met lokale muzikanten en auteurs. Daar gaan dus ongetwijfeld nog mooie dingen van komen. [ten a.dəm] brengt op haar tweede album Katzenjammer een eclectische mix van jazz, trip hop, cabaret, techo, reggae, IDM en woordkunst naar voren. Bizarre mix, heel experimenteel ook, maar we durven er wel iets om te verwedden dat deze mengeling van muziekgenres en poëtische werkvormen héérlijk entertainend zijn voor de muziekliefhebber. Duidelijk is dat het trio niet voor een specifieke sound gaat en veel liever van diverse walletjes snoept. Dat maakt het er niet altijd gemakkelijker op, maar spannend, avontuurlijk en vooral uitdagend is het natuurlijk wel.

Aan de basis ligt de kracht van het woord. De taal als een soort flexibele plasticine die echt alle richtingen uit kan gaan. Met opener Duw Er De Dag Doorheen hoor je in wezen een zacht ontwaken, een wat statische popsong die aangesterkt wordt door een drumritme, beats en een subtiel bespeelde bas. Je hoort er echo’s van de grijnzende ironie die Daan ook in zijn werk steekt. Iets later is er het korte, onnavolgbare Dit Gedicht waarin een reggaeritme en een accordeon elkaar vinden om vervolgens met Nieuwers van Stikkn In De Nacht in nachtelijke cabaretwalssferen te duiken. Het illustreert best hoe de groep komaf maakt van gelijk welke genre-indelingen en muzikale grenzen doorbreekt.

Misschien wel een van de meest opmerkelijke passages is Vannacht Is Een Machine waarin de kurkdroge beats en vocale frases met en omheen elkaar dansen. Dat feest zet de groep door op Sexy Als Regen met dolle beats, grooves en vocale zotternij. Nog gekker : Mo Na De, waarin een vocal robot de zaak helemaal lijkt over te nemen. Het trio blijft spelen met tekst, evenals met de mogelijkheden tussen het woord en de muzikale begeleiding. Net dat maakt dit Katzenjammer erg interessant. Tijdens bijzondere songtitels zoals Ithaka Jazz, Kapot Pi, Poem In Slow Motion (met Twin Peaksachtige referenties) en het dubby, aan DAAU verwante Nooit Meer hoor je deze groep heerlijk freewheelen en slalommen tussen genres, daarbij spelend met een grote weelde aan ideetjes.

Dat levert een prima album op, dat eerder bedoeld is voor muziekliefhebbers die genieten van tekstuele en muzikale experimenteerdrift. [tən a.dəm] blijft gelukkig weg van het voorspelbare, waarvoor hulde. Daar staat ergens ook tegenover dat het niet echt een heel toegankelijk album is. Al vallen de puzzelstukjes bij meerdere luisterbeurten wel steeds beter op hun plaats. En dus laven we ons met plezier aan een zoveelste luisterbeurt.

Tracklisting Katzenjammer:

 1. Duw Er De Dag Doorheen
 2. Dit Gedicht
 3. Niewers Van Stikkn In De Nacht
 4. An De Bar
 5. Kom Je Gie Mor Na Mien
 6. Vannacht Is Een Machine
 7. Sexy Als Regen
 8. Mo Na De
 9. Mono No Aware
 10. Bastord, Vanne Mai We
 11. Ithaka Jazz
 12. Kapot In Pi
 13. Poem In Slow Motion
 14. Nooit Meer