Suuns – Images Du Futur
Door op 24 april 2013

Band: Suuns
Album_title: Images Du Futur
Genre: alternative, post rock
Release_date: 03/01/2013
Label: Secretly Canadian
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3168837
Images Du Futur Suuns
3
3

Het debuut van het Canadese Suuns, Zeroes QC, werd in 2010 en 2011 overal goed opgepikt. Hoewel de experimentele gitaarrock van Suuns zeker interessant te noemen viel, zal de band destijds ook geprofiteerd hebben van de populariteit van andere bands uit Montreal, zoals Arcade Fire, Godspeed You! Black Emperor en The Besnard Lakes.

Jace Lasek van laatstgenoemde band produceerde dit tweede album van Suuns – de titel Images Du Futur verwijst naar een jaarlijkse expo in Montreal uit het verleden – en dat deed hij niet onverdienstelijk. Met het geluid op het meer dromerige, psychedelische Images Du Futur zit het dan ook wel goed. Toch komt de band nergens echt lekker los op deze plaat. Een aangenaam voortpeddelende track als Minor Work put uit de krautrock maar slaagt er niet in om je echt te grijpen. Ook de dreinende alt-rock van Mirror Mirror blijft steken in goede bedoelingen. Slecht is het nergens, maar Suuns toont te weinig eigen gezicht.

Dat laatste komt deels doordat zanger Ben Shemie met zijn wat nasale gemurmel de muziek nergens goed naar zicht toetrekt. Het is echter ook de muziek die te weinig smoel heeft. De band gebruikt interessante ingrediënten uit de postrock, krautrock en psychedelica maar weet vrijwel nergens tot een zinderend brouwsel te komen.

In aanzet is Images Du Futur een rijke plaat: de opener Powers Of Ten is gebaseerd op een fotoboek – de muziek van Suuns is doorgaans sterk visueel – en doet denken aan Placebo met wat extra chemicaliën achter de kiezen. De sub-bassen en dance grooves van 2020 geven de plaat verderop extra diepgang en de onheilspellend getitelde afsluiter Music Won’t Save You roept met wat fantasie de Chemical Brothers en LCD Soundsystem in herinnering. De botsing tussen de zwartgallige teksten en de lachsalvo’s aan het slot van de track is opvallend. Toch, geen van zojuist beschreven nummers gaat met vier of vijf sterren aan de haal. Ze blijven interessante stijloefeningen die een mooie handtekening en sterke prikkels ontberen.

Soms gaat het goed: Sunspot heeft een lekkere, subtiele drive en weet met zijn verfijnde geluid te hypnotiseren. Het is een soort shoegaze zonder noise, een mix van indie en krautrock. Hier overtuigt Suuns eindelijk en valt alles lekker samen. De robuuste motoriek van Bambi is ook absoluut niet te versmaden, al kun je het niet laten om vergelijkingen te trekken met de oude Simple Minds. Die wisten vanuit vergelijkbare ideeën beter een vuist te maken.

Wellicht dat het Suuns lukt om op het podium wél een blijvende indruk te maken. De band staat op 12 mei in de Melkweg komt een ruime maand later tevens naar het Best Kept Secret Festival.

Tracklisting Images Du Futur:

1. Powers Of Ten
2. 2020
3. Minor Work
4. Mirror Mirror
5. Edie’s Dream
6. Sunspot
7. Bambi
8. Holocene City
9. Images Du Futur
10. Music Won’t Save You