Sugar’s meesterwerk Copper Blue integraal in Paradiso
Door op 20 juni 2012

Band: Sugar
Album_title: Copper Blue
Genre: Alternative, Rock

Op zaterdag 11 augustus a.s. zal Bob Mould met zijn nieuwe band, met daarin drummer Jon Wuster en bassist Jason Narducy, het volledige Copper Blue van zijn vroegere band Sugar komen spelen.

Het is twintig jaar geleden dat Sugar het meesterwerk Copper Blue uitbracht. Sugar was de band die Bob Mould startte nadat cultband Hüskur Dü na een enerverende 8 jaren in 1988 uit elkaar was gevallen.

Hüskur Dü, de band van gitarist/zanger Bob Mould, drummer Grant Hart en bassist Greg Nortan, groeide in de jaren 80 vanuit het hardcore circuit door naar de top van de hardcore en alternative rock. (Ze stonden in 1987 zelfs op Pinkpop). Mould en Hart waren de songschrijvers van de band die in razendsnel tempo een fascinerende muzikale ontwikkeling doormaakten. Na de onvermijdelijke breuk ging Mould solo. Zijn eerste solo album Workbook (1989) was introspectief en relatief ingetogen. Met het daarop volgende album Black Sheet of Rain (1990) verkreeg Mould het heilige rockvuur weer.

Toen hij middenjaren 90 met Sugar een nieuw trio startte was alle aandacht gelijk daar. Hoe kon hij na Hüskur Dü een trio beginnen wat net zo goed zou kunnen zijn? Het Sugar debuutalbum Copper Blue bewees Mould’s gelijk. Het bleek een indrukwekkend goed album met een stormvloed aan geweldige songs en in If I Can’t Change Your Mind zelfs een radiovriendelijke single. Natuurlijk waren alle songs geschreven door Mould, die samen met Lou Giordano (die voorheen ook het live geluid van Hüskur Dü had gedaan) het album een fantastische monstersound mee gaf..

Copper Blue werd in 1992 door de Britse pers uitgekozen tot album van het jaar en de plaat kreeg afgelopen zomer wederom speciale aandacht, toen het werd uitgebracht op 180-grams vinyl. Bob Mould, Sugar bandlid Dabid Barbe en leden van Interpol en Death Cab For Cutie voorzagen het albumboekje van uniek commentaar en teksten. Daarnaast was Mould het afgelopen jaar bezig met het afronden van zijn autobiografie, getiteld See A Little Light: The Trail Of Rage And Melody. Het boek ligt nu in de winkels en krijgt, terecht, uitstekende recensies.

In een kleine serie van concerten zal Bob Mould de klassieker Copper Blue integraal live spelen. Hierbij krijgt hij hulp van zijn nieuwe bandleden Jon Wurster (drummer bij Superchunk) en Jason Narducy (bassist bij Telekinesis). Een terechte ode aan het meesterwerk van Sugar.