Stranded Horse – Luxe
Door op 06 februari 2016

Band: Stranded Horse
Album_title: Luxe
Genre: Alternative
Release_date: 01/29/2016
Label: Talitres
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3478986
Luxe Stranded Horse
4
4

Yann Tambour is een jonge Fransman die al veel omzwervingen 0ver de wereld heeft gemaakt en daarnaast gewoond heeft zowel in Brighton, Brussel als Bristol. De omzwervingen en reizen voedden hem met muzikale ervaringen die Yann in zijn muziek integreerde. Waar hij vroeger gitaar en piano als instrumenten bespeelde, is daar alweer geruime tijd geleden de kora bij gekomen. Dat is een instrument dat qua geluid nauw verwant is aan de harp. Yann bouwde er meerdere zelf; de meest recente heet de fornikora.  Hoe bedreven hij daar op is, was al te horen op Humbling Tides, zijn vorige volledige album. Hoewel hij nog een ep uitbracht in 2013 waarop een bewerking te vinden is van Joy Division’s Transmission, was het dus al even geleden dat er een volledig album van de hand van Yann verscheen.

Nu is er dan Luxe. Wat Yann hierop laat horen is een volledig eigen geluid waarin zowel Afrikaanse invloeden verwerkt zijn, Franse chansons en Engelse folkmuziek. De kora is daarbij het instrument dat Yann naadloos steeds laat aansluiten op wat het nummer vraagt. De kora is er nooit overheersend, maar vindt zijn eigen rol in nadrukkelijk Westafrikaanse kleuring, soms geluiden uit de renaissance weerspiegelend en dan weer passend in wat een Frans chanson zou vragen. De manier waarop Yann de verschillende invloeden combineert, samenbrengt en overgiet met een altijd passend korageluid, maakt het album op zich al de moeite waard.

De negen nummers die het album telt zijn gevarieerd. Dat kan ook niet anders als de verschillende invloeden van Yann in de nummers terug te horen zijn. Het is bijzonder hoe de afwisseling tussen de nummers tegelijk heel consistent klinkt. De reis die er muzikaal wordt gemaakt van de ene achtergrond naar de andere voelt als heel natuurlijk. Nergens voelt het eclectische opgelegd. De afwisseling tussen Franstalige en Engelstalige zang verloopt op een zelfde natuurlijke manier. Daarbij heb je het gevoel de ene keer te luisteren naar Engelse folk uit de vroege jaren Zeventig, dan weer een Franse chansonnier, dan weer een singer-songwriter en par bleu, een enkele keer zelfs naar een psychedelische rocker.

Als je je bedenkt dat Yann heeft samengewerkt met diverse gasten, onder meer de fraai zingende Eloïse Decazes, Boubacar Cissokho op kora, diverse percussionisten en het strijkersgezelschap Vacarme dan weet je al dat er de nodige aandacht is geweest voor de totstandkoming van het album. Negen pareltjes van liedjes voor iedereen die net als Yann over lands- en culturele grenzen heen durft te reizen en durft te luisteren. Als je instapt op deze muzikale reis, kom je geïnspireerd en ontspannen terug. Mooi album voor deze periode met almaar lengende dagen. En voor daarna ook trouwens.  Zeer fraai!

Tracklisting Luxe:

  1. Monde
  2. A Faint Light
  3. Ode To Scabies
  4. Refondre Les Hémisphères
  5. My Name Is Carnival
  6. Sharp Tongues
  7. A Qui Dois-Tu Montrer Les Dents?
  8. Dakar
  9. Unusal Ways