Stillmode – Born Free
Door op 17 mei 2016

Band: Stillmode
Album_title: Born Free
Genre: Indie / Pop, new wave
Release_date: 05/20/2016
Label: Redline Music
Rating: Drieënhalve ster (3.5)
Soundsid: 3541955
Born Free Stillmode
3.5
3.5

Stillmode was tot enige tijd geleden bekend als KinKobra en wist het in die hoedanigheid te schoppen tot onder meer het voorprogramma van Triggerfinger en een optreden op festival Sziget. Inmiddels gaat de vijfkoppige band dus als Stilmode door het leven en verbreedt men het muzikale blikveld.

De debuut-ep Born Free herbergt twee singles: het lekker pittige en stuiterende Outside World en Crazy Like No Other, een robuuste new wave-achtige track die terecht veel door Radio 2 werd gedraaid. Inmiddels is de concertagenda van Stillmode ook lekker volgelopen en de release van deze ep moet de boel in een nog grotere stroomversnelling brengen.

Dat zal met Born Free wel lukken. Hoewel niet alle nummers in de buurt komen van Crazy Like No Other valt er zeker nog wel het een en ander te halen bij Stillmode. Het afsluitende Creators Of The Sun is meeslepende indierock met een vleugje Placebo. Home is ‘big music’ met weidse gitaarklanken en pregnante baslijnen die de klok dertig jaar terugzet. Niet origineel, wel genietbaar. Born Free en We Belong halen het niet bij de overige songs maar houden wel de sfeer vast: Born Free is een stevige ballad en We Belong is een voortrazende song met pakkende gitaarlijnen en dito koortjes.

Born Free is een plaat die zeker de radio op kan (dat is dus deels al gebeurd) maar die Stillmode ook verder het alternatievere livecircuit in kan trekken (ook daar is dus al een begin mee gemaakt). Als de band inderdaad die alternatieve kant op gaat levert dat zeer waarschijnlijk de ruimte op om het eigen geluid nog wat verder aan te scherpen en met meer songs van het kaliber Crazy Like No Other en Creators Of The Sun op de proppen te kunnen komen. En dan is een volwaardig en overtuigend debuutalbum slechts een kwestie van tijd.

De releaseparty van Born Free vindt op 20 mei plaats in de Starsound Studio te Utrecht.

Tracklisting Born Free:

  1. Crazy Like No Other
  2. Home
  3. Born Free
  4. Outside World
  5. We Belong
  6. Creators Of The World