Spencer The Rover – The Late Album
Door op 15 september 2017

Band: Spencer The Rover
Album_title: The Late Album
Genre: Alternative
Release_date: 09/15/2017
Label: Spencer The River
The Late Album Spencer The Rover

Voor wie nog niet helemaal mee is : Het Leuvense Spencer The Rover is een prachtband om in de gaten te houden.

Opener The Doctor’s Waltz maakt kort, strak en waltzerig zijn punt : “once I was lost in a reverie / went to the doctor / guess what he said”. Een memorabele pianomelodie en een breekbare, nostalgische vocal die een dromerige, rijkelijk geproduceerde song met verschillende wendingen verrijkt. Aan de basis ligt een pianotune van Renders (Stormdaisy, Ivan’s Land) die volledig tot in de puntjes werd uitgewerkt.

Samen met zijn medemaatjes zoals o.a. gitarist Herman Acke en speciale instrumentenmens Gerrit Valckenaers (The Colorist) kleurt Renders de songs fraai in, voorziet die van fijnzinnige, exquisiete arrangementen en slaagt er zo regelmatig in om bijzonder straf uit te halen. Opmerkelijk is hier de inbreng van producer Jo Francken die mee hielp aan programming en percussie.

Bovendien vinden we veel variatie: het traanvochtopwekkende, naar een climax toe werkende Everyone Must Die (met gastinbreng van Acda) ontroert, terwijl de prinsheerlijke feelgood van Late March of het alerte Time Rag goedgezind stemt en je dag helemaal goed maakt. Verder tekenenen weemoed en nostalgie aanwezig, onder meer tijdens de sfeervolle instrumental Grandma’s House 1982.

Hoewel Spencer The Rover in wezen catchy popsongs brengt, valt de gelaagheid van het songmateriaal sterk op: niet zelden duiken er allerhande geluiden op die je niet direct kan plaatsen en die zelfs bij diverse luisterbeurten blijven intrigeren. The Late Album geeft zo zijn geheimen zeker niet direct prijs. Integendeel : het is zo een van die albums die hun tijd vragen en enkel nog kunnen rijpen en beter worden per luisterbeurt. Om traag, maar steeds meer van te houden dus.

Het materiaal op The Late Album is erg toegankelijk en radiovriendelijk. Al zit het venijn vooral in de chronologie van de songs die soms een zekere onheilspellendheid vertoont (de overgang van The Doctor’s Waltz in Everyone Must Die stemt bijvoorbeeld niet hoopvol) en in het tekstuele (”listen to the sound buzzin’ in your head”, luidt het in The Sound). Van sfeer is het donkerder dan de voorganger, wat onder meer te maken kan hebben met de afwezigheid van gitaarsongs. Invloeden, vraagt u ? Beatles, Beach Boys, aangevuld met een dikke streep Frank Sinatra en Randy Newman. Zonder dank.

Groots is dan weer de architectuur van het album die zeker naar het einde toe, via Late Overture, opbouwt naar een spetterende climax. Als bonus duikt de redding alsnog finaal op met The Doorbell. Die besluit een heerlijk Late album, dat voorzien is van een bijzonder intrigerende hoes met illustraties van Richard Wilkinson die thema’s als liefde, dood en tijd goed beklemtoont.

Voorlopig is Spencer The Rover nog een goed bewaard geheim in de Belgpop, al durven we er wel iets om verwedden dat dat erg snel kan veranderen. De groep rond Renders maakt nog steeds loepzuivere pop met smaak en fijnzinnige arrangementen die een kamerbrede smile op het gezicht van de luisteraar tovert. Belgische ambacht met een internationaal karakter !

Spencer The Rover is live te zien op 24 oktober in Leuven waar ze samen met The Sleepy String Quartet & The Medical Emergency Wind Ensemble een speciale kamerbewerking van dit album zullen laten horen.

Tracklisting The Late Album:

  1. The Doctor’s Waltz
  2. Everyone Must Die
  3. Late March
  4. The Cuckoo
  5. Grandma’s House 1982
  6. The Sound
  7. Time Rag
  8. Late Overture
  9. The Doorbell

Written in Music Nieuwsbrief