Sonic Youth – Smart Bar Chicago 1985
Door op 28 december 2012

Band: Sonic Youth
Album_title: Smart Bar Chicago 1985
Genre: Alternative
Release_date: 12/20/2012
Label: Revolver
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
Soundsid: 3139665
Smart Bar Chicago 1985 Sonic Youth
4.5
4.5

Met nog maar twee albums op zak toerde het New Yorkse Sonic Youth in 1985 door Amerika en Europa. Het waren imponerende, legendarische optredens zoals ook nu te horen valt op Smart Bar Chicago 1985. Met het uitbrengen van Smart Bar Chicago 1985 wordt eens temeer duidelijk waar de Amerikaanse underground gedurende de midden jaren 80 zo briljant in was. Volledige overgave van de band en een ongewone zucht naar muzikaal experiment. Bands als Husker Du, Dinosaur Jr, Swans en Butthole Surfers bouwden naast Sonic Youth eenzelfde zeldzame reputatie op maar Sonic Youth bleef toch iedereen geniaal voor.

Net na hun tweede album Bad Moon Rising had drummer Bob Bert de band verlaten en was de geweldige Steve Shelley tot de band toegetreden. Het was Shelley die met zijn gevoelige dan weer energieke en immer cool groovende drumwerk de band naar een hoger plan tilde. Zijn geweldig dynamische manier van drummen, de door fuzz en feedback gedragen briljant door elkaar vervlochten gitaarpartijen van Thurston Moore en Lee Ronaldo en de heerlijk zware bastonen van Kim Gordon gaven elke song een buitengewone kracht en emotie. Zoals te horen is op Smart Bar Chicago 1985 lijkt de band tijdens het optreden in een volledige trance. Zonder daadwerkelijke interrupties (alleen wat bizar afgespeelde Madonna tapes…) speelt de band een genadeloze set waarin de songs tot een werkelijke extase makende apotheose worden opgebouwd.

Alleen het overdonderende vierluik Hallowe’en, Death Valley 69, Intro/Brave Men Run (In My Family) en het door de geweldige klappen van Shelley gedragen I Love Her All The Time imponeert al volop. En dan moeten songs als Brother James en I’m Insane nog volgen. Ook nieuwe geweldige tracks als Secret Girl en Expressway To Yr Skull, die op het na Bad Moon Rising verschenen derde album EVOL zouden staan, kloppen al perfect in de setlist. Sonic Youth 1985 stond voor overdonderende en genadeloze gitaarerupties, maniakale dan weer geniaal repeterende ritmes, de bijna geschreeuwde teksten van Kim Gordon, de dromerige zang van Moore, en een volledige muzikale vrijheid. Smart Bar Chicago 1985 barst van overrompelende energie en was eens te meer het startsein voor een weergaloze en legendarische carrière.

Tracklisting Smart Bar Chicago 1985:

 1. Hallowe’en
 2. Death Valley 69
 3. Intro/Brave Men Run (In My Family)
 4. I Love Her All The Time
 5. Ghost Bitch
 6. I’m Insane
 7. Kat ‘n’ Hat
 8. Brother James
 9. Kill Yr Idols
 10. Secret Girl
 11. Flowers
 12. The Burning Spear
 13. Expressway to Yr Skull
 14. Making The Nature Scene