SOJA – Amid The Noise And Haste
Door op 03 november 2014

Album_title: Amid The Noise And Haste
Genre: Reggae/pop
Release_date: 08/08/2014
Label: ATO
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3336527
Amid The Noise And Haste
3
3

Soldiers Of Jah Army. Dat is waar de letters SOJA voor staan. SOJA is een achthoofdige reggae formatie uit Arlington in de Verenigde Staten die met deze langspeler alweer hun zesde album uitbrengen. De band tourde als voorprogramma van zowel 311, Incubus als van de Dave Matthews Band. Zonder de vergelijking tot in detail te maken, de aandacht die de Dave Matthews Band aan de dag legt bij het uitbrengen van hun muziek, vind je bij deze zesde langspeler van SOJA ook terug. Voor een deel heeft dat te maken met de productie van Supa Dups die eerder ook al actief was voor Eminem, Rihanna, Bruno Mars en John Legend.

Een keur van gasten trekt gedurende de 13 nummers aan het gehoor voorbij. En dat zijn niet de minsten: naast Nahko en Anuhea, J. Boog, Alfred the MC en Collie Buddz, vinden we ook Damian ‘Jr. Gong’ Marley en Michael Franti. Het openingsnummer Tear It Down doet het zonder gasten en in dat nummer schetst Jacob Hemphill een beeld van hoe het er met onze wereld nu voor staat. Dat is geen vrolijk beeld. Het nummer roept enigszins de sfeer op van de Dave Matthews Band, voor een deel door de zang, voor een ander deel door de combinatie van rock en reggae die we bij de Dave Matthews Band ook vinden.

De verschillende gasten brengen elk hun eigen kwaliteiten mee naar de nummers. Het is SOJA dat door zijn instrumentatie en instrumentenbeheersing zorgt voor de rode draad in de muziek. Hoewel de nummers na het eerste nummer vooral ook een mengeling worden van pop en reggae, wordt de muziek nooit eendimensionaal of enkel gericht op commerciële resultaten. De muziek is toegankelijk en vindt een belangrijk deel van zijn aantrekkingskracht in de manier waarop de verschillende stemmen van de gasten en van Jacob Hemphill in een nummer gecombineerd worden. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in I Believe waar Michael Franti en Nahko de gastenrollen vervullen. De combinaties van stemmen die gekozen zijn voor de verschillende nummers werken erg goed.

Het nummer Promises And Pills over militairen die terugkomen van oorlogen en leiden aan posttraumatische stress disorder is een duidelijk voorbeeld van het niet enkel gericht zijn op commerciële resultaten. Het is de vraag in hoeverre het nummer vragen oproept in de Verenigde Staten; het kaart rechtstreeks een groot vraagstuk aan waarvan het maar de vraag is hoe adequaat ermee omgegaan wordt. Het was een vraagstuk al ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, dat is het nu, 100 jaar later nog steeds. Misschien dat de hele oorzaak maar het beste weggenomen kan worden? Ook Signature is een nummer dat sociale bewogenheid aan de dag legt en mensen oproept om er zich bewust van te zijn dat de mensheid maar één aarde heeft en dat mensen het leven dus samen waar moeten maken.

Een album dat zowel toegankelijkheid in zich draagt, muzikaal vakmanschap aan de dag legt en dat, ook zonder een keur aan gastzangers, aantrekkelijke en aanstekelijke reggaemuziek in zich draagt. Dat heeft SOJA gerealiseerd met Amid The Noise And Haste.

Tracklisting Amid The Noise And Haste:

 

 1. Tear It Down
 2. Your Song (featuring Damian ‘Jr. Gong’ Marley)
 3. I Believe (featuring Michael Franti and Nahko)
 4. Easier (featuring Anuhea and J. Boog)
 5. Shadow (featuring Trevor Young -SOJA-)
 6. Once Upon A Time
 7. Promises And Pills (featuring Alfred The MC)
 8. Signature
 9. She Still Loves Me (featuring Collie Buddz)
 10. Wait
 11. Better
 12. Treading Water
 13. Lucid Dreams (featuring Nahko)