×

Recensie

Alternative

28 mei 2019

Shana Cleveland

Night of the Worm Moon

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Hardly Art

Night of the Worm Moon Shana Cleveland Alternative 4 Shana Cleveland – Night of the Worm Moon Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Shana Cleveland doet wellicht niet gelijk een belletje rinkelen. Maar als we er bij vermelden dat ze in de surfrockgroep La Luz zit? Kijk dan worden er al wat liefhebbers wakker. Haar zonnige gitaarspel en kenmerkend dromerige en luie stem zijn natuurlijk dominant aanwezig en bepalend voor het geluid van die band. In 2015 was daar opeens solowerk, een opgepoetste versie van haar oorspronkelijk in 2011 verschenen album Oh Man, Cover the Ground. Een akoestisch gitaaralbum waarop ze fingerpickingtechnieken zoals die van John Fahey, Bert Jansch etc. verrijkte met haar surfsound en dromerige stem.

Haar nieuwe album Night of the Worm Moon is een duidelijke verwijzing naar Sun Ra zijn The Night of the Purple Moon en ook op de kinderlijke en psychedelische albumcover zijn duidelijke verwijzingen te vinden. Toch is dit uiteraard geen jazzalbum en enkel de duidelijke flirts met psychedelica en bevreemdende teksten linken haar album aan Sun Ra. Meer dan op haar vorige album laat Cleveland zich hier van haar singer-songwriter kant zien, maar wel op die manier dat Syd Barret en Frank Zappa er hoogstwaarschijnlijk een kick van zouden krijgen. Zo gaat opener Don’t Let me Sleep al gelijk over haar nachtmerries: “Trying to get out.But I can’t find the way. I’ve made a mistake. Don’t let me sleep too late”. Er zit iets “vreemds” in de muur bij de titeltrack: “I’ve always been here, stuck inside the wall. I watch you sleep.“ en Invisible when the Sun Leaves handelt vervolgens over vreemde wezens die haar toezingen, verstopt in de bomen: “invisible when the sun leaves. Every evening they fill up the trees. Louder than I believe,In the dark air, they are singing for you.” Zoals Cleveland ook al toegeeft, “I’m getting weirder every day”. Als je dieper graaft is het makkelijk te herkennen dat deze songteksten op dit album metaforisch zijn voor eenzaamheid en isolatie. Maar die dikke laag psychedelica en vreemdheid blijft domineren.

Die bevreemdende, psychedelische laag hoor je ook zeker muzikaal terug. Luister maar eens naar de beklemmende synth-drones in The Fireball of de spookachtig rammelende drums van Solar Creep. Toch zorgt op dit album juist de instrumentatie voor lichtvoetigheid, dromerigheid en zonnige klanken. Clevelands gitaarwerk zorgt in combinatie met pedalsteel van Olie Eshleman voor een eigenzinnige kruising tussen luchtige surf en desolate woestijnrock waar maar moeilijk de vingen op te leggen is. Meestal klinkt dat dromerig en best vrolijk. Donkerder word het als er meer blues in de muziek komt en haar spel rauwer klinkt, zoals op het al aangehaalde Solar Creep. Of als multi-instrumentalist Will Spratt accenten van Rhodes orgel, Wurlitzer en synths toevoegt aan het geheel. Mar toch is het muzikaal dit keer lichtvoetig in vergelijking met haar lyrics.

Zo is Shana Cleveland’s Night of the Worm Moon vooral tekstueel een bevreemdend, spookachtig en psychedelisch album geworden. Waar de instrumentatie juist zonnige contrasten aan de muziek toevoegt. Haar eigenzinnige fingerpicking, een snufje blues, surf, desolate woestijnrockpassages, ook dat zit er allemaal in. Muzikaal is dit album dus nog steeds erg rijk en complex, wat je bijna zou vergeten, omdat de focus ogenschijnlijk meer ligt op het tekstuele. Zo is dit album wederom moeilijk te plaatsen, moeilijk aan te raden. Behandel je het als een simpel dreampop album, of het complex bevreemdende werkstuk dat erin verstopt zit? Hoe je het ook went of keert, het resultaat is bijzonder en eigenzinnig.



  1. Don't Let Me Sleep
  2. Face Of The Sun
  3. In Another Realm
  4. Castle Milk
  5. Night Of The Worm Moon
  6. Invisible When The Sun Leaves
  7. The Fireball
  8. Solar Creep
  9. A New Song
  10. I'll Never Know