September Girls – Cursing The Sea
Door op 06 februari 2014

Band: September Girls
Album_title: Cursing The Sea
Genre: Rock, Alternative
Release_date: 01/13/2014
Label: Fortuna Pop
Rating: Drie sterren (3)
Soundsid: 3262032
Cursing The Sea September Girls
3
3

De meidenband September Girls is afkomstig uit Dublin en dankt zijn naam aan het Big Star nummer September Gurls. Dit nummer is later nog gecoverd door de invloedrijke, eveneens uit enkel meidenbestaande, popband Bangles. Zo is de cirkel weer rond en zijn we ongeveer in het hoekje aanbeland waar we moeten zijn.

Het soort rammelende garagepop met lichte noise-uitbarstingen dat deze Ierse ‘Girls’ spelen, is op dit moment erg populair. Als je een beetje onderscheidend wil zijn in het genre, is het de vraag of het überhaupt wel slim is om het woordje Girls in de bandnaam te gebruiken. Met onder andere genregenootjes Dum-Dum- en Vivian Girls, was er misschien beter geopperd voor een originelere naam.

Kan de band zich op muzikaal gebied dan wel onderscheiden van deze andere bands? Het antwoord is; Ja! Echter, in dit geval pakt dat niet overwegend positief uit. Op hun debuut Cursing The Sea wordt de garagepop vaak gekruid met een dikke laag post-punk, waar veel bas en een donker galmende, onheldere productie de boventoon voeren. Een sausje dat de nummers iets ongrijpbaar en afstandelijks geeft. Dat laagje zorgt er ook voor dat de band minder fris en energiek klinkt. De nummers waarbij er minder aan de effectknopjes wordt gedraaid – zoals bij Ships – klinken een stuk frisser en urgenter. Hoewel de post-punkinvloeden de band dus meer een eigen gezicht geven, werkt het hier dus in hun nadeel, want het is een laagje dat de nummers niet verbetert.

Het zorgt voor een dubbel gevoel. Slecht is dit allerminst, met een geluid dat anders klinkt dan de genre-genootjes. Echter, met een al overbevolkt genre, zijn er leukere alternatieven. Behalve als je echt groot fan bent van het genre en nooit genoeg kunt krijgen van dit soort bandjes, kun je deze plaat gerust overslaan.

Tracklisting Cursing The Sea:

 1. Cursing the Sea
 2. Another Love Song
 3. Left Behind
 4. Heartbeats
 5. Green Eyed
 6. Ships
 7. Talking
 8. Daylight
 9. Money
 10. Someone New
 11. Secret Lovers
 12. Sister