Seizoensklanken – DagxNacht
Door op 15 april 2017

Band: Seizoensklanken
Album_title: DagxNacht
Genre: Alternative
Label: Siezoensklanken
Rating: Vierenhalve ster (4.5)
DagxNacht Seizoensklanken
4.5
4.5

Seizoensklanken bestaat uit het duo Gilles Helsen (piano, productie) & Freek Vreys (gitaar). Jong talent die onder meer aan de slag gaan met electronica, al zou het zonde zijn om hen enkel daarop vast te pinnen. Met hun full albumdebuut DagxNacht staan ze aan de vooravond van een mooie toekomst.

Zo valt niet alleen DagxNacht op door de visuele inkleding met knap artwork van Siebe Le Duc, maar ook thematisch en muzikaal klopt het plaatje helemaal.

Creatief, innovatief, feestelijk. Het is allemaal van toepassing op de muziek van Seizoensklanken. Die is een wat hybride mengsel van electronica, jazz, fusion, soul, funk,.. naast alle andere invloeden en inspiraties die ze door hun Seizoensklanken blender kunnen halen. De focus ligt op de versmelting van genres en stijlen, ook al kenmerkt het duo zich door een experimentele aanpak.

Onnodig om enige referenties aan te geven, want wat de groep brengt is vrij uniek. Al vallen er onmiskenbaar muzikale verwantschappen op. Zonder echt aan namedropping te doen volstaat het te weten dat ze overal wel wat gaan lenen, van de jazz (de sax van Joppe Bestevaar in Ethel’s Dream) tot electronica tot hedendaags minimalisme.

Wat daarnaast ook opvalt is dat het duo het met acht nummers in een vijfendertigtal minuten behoorlijk krachtig en beknopt houdt en toch gebeurt er best veel in de nummers. Zo heeft elke track zijn eigenheid. Als geheel klinkt het uiterst modern, gevarieerd en fris.

Af en toe merk je, zeker in de wat meer uitgesponnen nummers zoals Licht!, dat de groep verder werkt aan wat ze eerder al liet horen op de Metropool EP en de remix EP Kunst/Wet. Als we hun groeiproces naderbij bekijken, merken we op het duo veel tijd en energie gestoken heeft in het maken van dit album. En dat rendeert, want single Nxcht brak al wat potten en het zou ons niet verbazen moest de groep verder doorbreken.

Dat levert een uniek en veelzijdig album op, dat zich perfect leent als materiaal voor de headphones. Ondanks hun erg moderne sound, ontwaar je soms echo’s uit de eighties. Noem het de Miami Vice-factor. Desalniettemin voel je vooral aan dat Seizoensklanken gebruik maakt van haar vrijheid en naast een grote dosis lef ook ambitie verraadt.

Verder is hun debuut vooral een muzikale roetsjbaan waarin je van de ene verrassing in de andere tuimelt. Er is dus ontzettend veel variatie aanwezig, al ligt de grote kracht van het album net in de meesterlijke beheersing van de beknoptheid. Daar ligt ook de groei voor het duo. Geen dikke lappen, maar zuiverder, uitgekristalliseerder materiaal dat goed in het oor ligt, maar bovenal veel fun, experiment (de Alan Lomax sample tijdens Koffie) en speelplezier laat horen.

Tracklisting DagxNacht:

DAG

  • Orient
  • Koffie
  • Licht!
  • Benoe

NACHT

  • NxCHT
  • Spectra(((
  • Ethel’s Dream
  • Skyscrapers