Seabuckthorn – Turns
Door op 26 mei 2017

Band: Seabuckthorn
Album_title: Turns
Genre: Alternative
Release_date: 04/21/2017
Label: Lost Tribe Sound
Turns Seabuckthorn

Met het weergaloos mooi vormgegeven Turns (formaat : 7″x 5″) brengt de experimentele gitarist Andy Cartwright (Seabuckthorn) de opvolger van They Haunted Us Most Thickly (2015).

Met Turns plaatst Cartwright zich in een traditie die verwant is aan de spirituele overtuigingskracht van David Eugene Edwards (16 Horsepower, Woven Hand). Denk: primitieve americana in het verlengde van John Fahey, experimentele folk met een vaak loodzware, soms droneachtige feel (zoals o.a. bij Robbie Basho). Kortom: muziek die net door zijn instrumenteel karakter zo bijzonder veelzeggend is.

Al van bij opener Long Voyages Often Lose Themselves heb je als luisteraar het gevoel dat de muziek je volledig opslorpt en op reis neemt. De sfeer en sound is sober, kaal, donker en onaards en herinnert aan prachtbands als pakweg Innerwoud, Amen Ra of zelfs een Godspeed You ! Black Emperor, met wie Cartwright eenzelfde aangrijpende intensiteit deelt. Qua gitaartechnieken doet het dan weer onder meer denken aan de improvisaties van Steve Gunn, Yadayn of Jonas Meersmans, al hebben die een wat lichter sonisch palet. Seabuckthorn is net iets grofkorreliger en logger qua sound.

Opmerkelijk is dat dit album volledig geschreven, opgenomen en gemixed werd door Andy Cartwright zélf, die hier zijn twelve string en een resem resonatorgitaren aan het werk zet en zo zijn hele ziel en zaligheid in dit album legt. Dat merk je ook, ondanks de eerder kale en rauwe sound, aan het filmische en cinematografische effect dat de muziek opwekt. In die zin zou je als luisteraar best je eigen verhaal kunnen bedenken bij spannende tracks als het duizelingwekkende The Trail Already In My Mind, Dizzying Mountains of Plateau Edge.

Turns moet het dan ook vooral hebben van sfeerschepperij. Inhoudelijk benadrukt de muziek een zekere desolaatheid (de folky gitaartokkels van Of Disappearance), depressie (Near Translucent), al wordt er gelukkig ook ruimte voorzien voor hoop en verlangen. Cartwright brengt dromerige gitaarklanken, maar beklemtoont tezelfdertijd het spontane en natuurlijke (Occuring Water).

Turns is een ronduit overwéldigende ervaring die zijn sporen nalaat. Wat een ontdekking is dit album !! Alleen al omwille van het artwork is dit Turns meer dan de moeite, maar de muziek, waarbij het behoorlijk expressieve gitaarspel van Cartwright op drie nummers ondersteuning krijgt van labelgenoot William Ryan Fritch op bas, is dat des te meer. Deze muziek pakt je in zijn soms primitieve eenvoud koud bij het nekvel om daarna niet meer los te laten! Kennismaken met betekent hier in dit geval ongetwijfeld volledig voor de bijl gaan, want dit is meesterlijk vakmanschap.

Tracklisting Turns:

  1. Long Voyages Often Lose Themselves
  2. Of Disappearance
  3. Occurring Water
  4. The Trail Already In My Mind
  5. Dizzying Mountains
  6. Lanterns
  7. Plateau Edge
  8. Near Translucent
  9. Concerning Otherness
  10. Turns