Saule – L’Eclaircie
Door op 09 januari 2017

Band: Saule
Album_title: L'Eclaircie
Genre: Alternative
Release_date: 11/17/2016
Label: Le Label
Rating: Vier sterren (4)
Soundsid: 3586657
L'Eclaircie Saule
4
4

We zijn altijd in voor wat nieuwe muzikale avontuurtjes. En zo komen we op onze weg Saule tegen, een popmuzikant die vier jaar na zijn album Géant terugkeert met een nieuw full album dat geproduceerd en gemixt werd door sterproducer Mark Plati (David Bowie, The Cure, Louise Attack,..). Saule is een Waalse muzikant die het ook bij ons goed zou kunnen doen, alleen zijn we bij ons in Vlaanderen het nog niet zo gewoon om voorbij de eigen grenzen te kijken/luisteren.

We grijpen het moment dan ook graag aan om even te stellen dat er ook over de gemeenschapsgrenzen heen geweldige muzikanten zijn. Denk daarbij gerust aan onder meer het Luikse Cocaïne Piss, een jazzy nachtegaal als Mélanie De Biasio, undergroundmysterie Nystagmus maar evengoed integere singer-songwriters zoals Nicolas Michaux. We zitten maar al te vaak ons blind te staren op muzikanten zoals pakweg dEUS, Hooverphonic en anderen die zich dankzij de steun van Studio Brussel en de geschreven pers verzekerd weten van mediatieke aandacht zodat wat minder bekend talent al te vaak in de kou blijft staan.

Daarom Saule dus, onder meer. Want ook hij weet te overtuigen. Twaalf uiterst gevarieerde songs die aantonen dat er best een muzikale carrière in zit. Saule is een bij uitstek vrolijk gestemde zanger die op dit nieuwe album terug een heerlijke reeks nieuwe liedjes in de aanbieding heeft. En als we het goed voorhebben houdt hij ook van verrassingen en onverwachte wendingen, net zoals in het echte leven en net zoals in de nummers die hij op het nieuwe L’Eclaircie laat horen.

Achter Saule schuilt Baptiste Lalieu (’77 uit Mons). Die schrijft volop nummers die catchy en goed in het oor liggen, en mede dankzij de Franse taal geraffineerd en sexy klinken. Lalieu werkte eerder al samen met Franco Dragone (Cirque Du Soleil) en leverde ook de soundtrack van Western (Benoit Poelvoorde). Het gekke is dat zijn vorige album Géant het ontzettend goed deed in Wallonië, Frankrijk en zelfs Canada, en ook in Vlaanderen waren enkele van zijn nummers al op de radio te horen.

Met het erg funky Comme, de opener van het album, heeft hij alvast een geweldige, uiterst radiovriendelijke popsingle te pakken. Een nummer dat een dag goed kan maken. Iets verderop is er het opwindende Respire (Breathe), dat het ongetwijfeld goed doet in discotheken. En zelfs als hij dan even gas terugneemt, zoals tijdens Delove Song, dan nog blijft het geweldig om naar te luisteren. Typisch zo’n harmonisch melodieus nummertje dat blijft hangen.

Het titelnummer bevat een leuke riedel en stelt niet teleur. Een van onze favorieten op dit album heet Je Reviens, een o zo meeslepende rockballad op basis van sfeervol akoestisch gitaarwerk die gemaakt lijkt voor een podium en bovendien voorzien is van krachtige weerhaakjes. Wie er achter het door prikkelende elektronica gedomineerde L.C. (Elle Sait) schuilt, weten we niet. Al kunnen we slechts vermoeden dat er een romantische reden achter zit.

En plaatkant 2 is minstens even geweldig, want Saule laat nergens steken vallen en getuigt van innovatieve ideeën en visie. We durven overigens wedden dat pakweg een artiest als Daan behoorlijk groen uitslaat van jaloezie bij het horen van een nummer als Quand Les Hommes Pleurent, inclusief strijkers. Verdomd catchy, al bewandelt Saule hier vooral de betere kitsch en camp. Naar het einde van het album toe zakt het tempo zonder dat je er als luisteraar echt erg in hebt en komen er wat meer meefluiters (La Femme Fantome, inclusief een wat onverwachte rockfinale) en meer singer-songwriterachtige stuff (het fonkelende On Part bijvoorbeeld maar ook afsluiters Et Pourtant Je Marche en vooral het wondermooie Nulle Part Chez Moi) naar boven.

Dat alles leidt tot het besluit dat Saule een geweldig fijn plaatje gemaakt heeft. Aan u om het verder te ontdekken.

Tracklisting L’Eclaircie:

  1. Comme
  2. Respire (Breathe)
  3. Delove Song
  4. L’Eclaircie
  5. Je Reviens
  6. Quand Les Hommes Pleurent
  7. O Combien
  8. La Femme Fantome
  9. On Part
  10. Et Pourtant Je Marche